Интересни факти за река Ганг – тема за Индия – Idi.bg

74
Добави коментар
diamant
diamant

Ето някои интересни факти за река Ганг – най-святата река в Индия.

“Ганг е обичана от своя народ индийска река. Животът на хората, техните спомени, надежди, страхове, триумфални песни, техните победи и загуби над водната стихия са тясно свързани с реката.  Ганг е символ на  многогодишната индийска култура и цивилизация,  които постоянно се променят, заедно с течението на реката“. („Открития от Индия“ от Джавахарлал Неру, първия министър-председател на Индия)

Индия е земя, богата  на много реки, една от които е река Ганг –  или Ганга, както е известна в Индия  – с  индуисткото си име, която се  счита за свещената река от народа на Индия. Освен че е един от  най-големите водни пътища в Индия, тя е и сред  най-дългите реки в света. Има много популярни вярвания и интересни факти, свързани с река Ганг. Историята на река Ганг

Съществуват множество легенди и митове в индуската митология, свързани с река Ганг.  В  епосите Рамаяна и Махабхарата  се разказват истории за спускането на  водите на Ганг по различни начини. Смята се, че Ганг е дар от небето –  благодат, изпратена на  народа.

Според популярен мит в индуската митология, река Ганг е дъщеря на планината – бог – Хималаите. Друг мит гласи, че  Ганг  води към рая, където водите му  успокоявали  гнева на боговете. В индуската религия има още една история, разказваща за спускането на река Ганг. Цар Бхагиратха  се е покаял,  търсейки спасение за душите на своите предци, които са били прокълнати от  мъдрец.  Той  отправял молитви към бог Шива и те били чути.  Река Ганг се спуснала от небето, за да пречисти  Земята и да отмие греховете на човечеството.

Интересни факти за река Ганг

Бреговете на свещената река на Индия, която има духовно значение, са сред най-гъсто населените райони в страната. Водите на реката се използват  за напояване, а  върху плодородните й равнини  се  отглеждат   култури като ориз,  памук, захарна тръстика, зърнени храни.

Ганг произлиза от ледник, наречен Ганготри, откъдето и получава своето наименование. Ледникът Ганготри се намира в Хималаите, разположен на приблизително 4267  метра над морското равнище.

Основният воден маршрут на  реката е на територията в  Индия, но малка част от нея  преминава през Бангладеш, преди да се влее в Бенгалския залив.

Река Ганг е най-дългата река в света – 2506 километра. Тя  не пресъхва през лятото

Двете реки – Алакнанда и Бхагирата – се сливат една с друга и образуват река Ганг.

Най-голямата делта в света, Сундарбан, е разположена на брега на Ганг. Тази делта се обитава  от голям брой  бенгалски тигри.

Равнините по бреговете на реката са много плодородни и са сред най-гъсто населените райони в света –  половината от населението в Индия живее по  бреговете на Ганг.

Река  Ганг има процъфтяваща екосистема, в която речният  делфин е на върха на хранителната верига. Те са обект на лов и са в списъка на застрашените видове.

Харидвар, Варанаси, Алахабад и Ришикеш са центрове на поклонение, разположени на бреговете на  реката. Те са също и някои от най-големите градове в Индия.

Ганг е духовен център в Индия с много мъртви тела, които са кремирани по бреговете на реката. Това е доста популярна практика в Индия и се смята, че след смъртта душите директно ще се постигне „moksh“ – спасение. Смята се също,  че водата в  Ганг има лечебни свойства и може да излекува дори и най-смъртоносните болести.

Хората в Индия вярват, че ако умрат във Варанаси, най-свещеният град в Индия, те ще бъдат освободени от греховете им.

Последно по ред, но не и по значимост място е фактът, че Ганг е предпочитано място за  рафтинг в Индия. Със своите енергични, пенести води, Ганг превръща рафтинга в  авантюристичен  спорт, съпроводен от  уникални и  разнообразни изживявания.

Това беше кратък поглед върху фактите, свързани с река Ганг. Въпреки че  е  замърсена,  тя все още остава религиозна икона в  световен мащаб. Хората, особено индусите, по целия свят посещават Индия, за да видят тази свещена река и да измият греховете се в  нейните води.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4261 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност