Простихме се с Коста Цонев

3
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Простихме се с големия актьор Коста Цонев. Приятели, колеги от сцената и политиката и почитатели дойдоха да му кажат „последно сбогом“ на поклонение в Народния театър.

„Голям човек” – това се чуваше най-често от стотиците хора, дошли да кажат последно „Сбогом” на Коста Цонев.

„Ще го запомня като един много коректен и добър приятел и един човек, с който можеш да влезеш в битка и да печелиш”, сподели Николай Свинаров.

„Коста Цонев беше блестящ импровизатор. Много е голям, много е велик, за да може с две думи да се каже нещо за него”, каза и певицата Йорданка Христова.

Според министъра на културата Вежди Рашидов пък Цонев е бил сред хората, които са го насърчавали да работи за бъдещето на театъра у нас.

„Казваше ми ‘Спасявай театъра! Ти можеш! Някои ще те намразят, но това е пътят българският театър да се оправи”, допълни Рашидов.

Христо Мутафчиеф определи покойния си колега като „голям мъжкар” и професионалист, а Стефан Данаилов каза за Цонев, че е бил един от най-концентрираните актьори, които познава.

Легендарният български актьор и общественик почина на 82-годишна възраст в сряда.

Преди началото на вчерашното пленарно заседание депутатите изразиха своята почит към паметта му с едноминутно мълчание.

Дон Кихот, Дон Жуан, тайният агент Емил Боев – трудно е да се изброят бележитите роли на Коста Цонев и на театралната сцена, и на малкия екран. През миналата година актьорът беше почетен от колегите си с награда Аскеер за цялостно творчество. Актьорът беше и два мандата народен представител от НДСВ.