Ефективна присъда за Стависки

7
Добави коментар
Saumi
Saumi

Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки получи ефективна присъда две години и половина лишаване от свобода, заради катастрофата на 5 август 2007 г. Сред връщането на делото от Върховния касационен съд за ново разглеждане, днес излезе новото решение на апелативните бургаски магистрати. Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.
В момента Максим и рускинята Татяна Арнтголц са едни от най-обичаните двойки в руското танцово шоу на Первы канал – „Ледников период”. В шоуто участва и партньорката на Максим на леда – Албена Денкова.

Агенция “Фокус”
Осъдиха ефективно Максим Стависки
Състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Сред връщането на делото от Върховния касационен съд за ново разглеждане, днес излезе новото решение на апелативните бургаски магистрати. Тричленният състав е постановил, че размерът на присъдата остава същият – две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен. Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначален лек режим.
Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове. Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, Стависки ще трябва да плати по 120 000 на всеки едни от родителите. Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв., съдът постанови 150 000 лева.
Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров. По-късно днес през деня той ще оповести мотивите си за това свое особено мнение.
Единият от адвокатите на Максим Стависки- Росен Кожухаров – коментира за Агенция „Фокус”, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват. Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.
Катя НИКОЛОВА

Агенция “Фокус”
Решението на Апелативен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред ВКС
Решението на Бургаски Апелативен съд по делото срещу Максим Стависки може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд (ВКС), показа справка на Агенция “Фокус”. Срокът за това е 15 дни. Единият от адвокатите на Стависки – Росен Кожухаров вече е заявил, че ще обжалват днешното решение на тричленния състав на Апелативен съд – Бургас, с което условната присъда на Стависки за катастрофата от 5 август 2007 г., беше изменена в ефективна.
Предишното решение на Апелативен съд – Бургас също беше обжалвано пред ВКС. Тогава ВКС върна делото „Стависки” в Бургас за преразглеждане.
Както „Фокус” съобщи – днес излезе новото решение на апелативните бургаски магистрати. Тричленният състав е постановил, че размерът на присъдата остава същият – две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен. Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначален лек режим. Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове. Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, Стависки ще трябва да плати по 120 000 на всеки едни от родителите. Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв., съдът постанови 150 000 лева.

Агенция “Фокус”
Георги Кошничаров: Условната присъда на Стависки не е прецедент в съдебната практика
Председателят на съдебния състав на Бургаския апелативен съд Георги Кошничаров оповести пред медиите мотивите си за особеното мнение при подписването на решението на съда, с която наказанието на Максим Стависки се изменя от условно в ефективно и се увеличава размерът на гражданските искове, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Според председателя на съдебния състав присъдата на първоинстанционния съд е правилна и законосъобразна, а наложеното наказание е справедливо. Според него са неоснователни доводите за „явна несправедливост” на наложеното на подсъдимия наказание, поддържано с протеста и жалбата на частния обвинител Диана Горсова (майката на Мануела). „Принципът на справедливостта изисква наказателната отговорност да съответства на тежестта на престъплението и личността на дееца”, а също така „непосредствената цел на наказанието е да въздейства върху престъпника (индивидуалната превенция) и върху останалите членове на обществото (общата превенция)”. Според Кошничаров наложената условна присъда на Стависки, наложена от Окръжния съд, не е прецедент в съдебната практика. „При идентична фактическа обстановка и правна квалификация, в редица свои решения Върховният касационен съд на Република България е изразил становището си, че по начало за транспортни престъпления, извършени от водачи на моторно-превозно средство в пияно състояние”, следва да се налагат по-строги наказания. И в тези случаи не е изключена възможността да се прилага осъждане”, пише в мотивите си съдия Кошничаров. ”Въз основа на цялостната преценка на доказателствата по делото, считам че не е наложително ефективното изпълнение на наказанието с цел поправянето на подсъдимия, съгласно изискванията на чл. 36 от Наказателния кодекс. С изолирането на подсъдимия Максим Стависки от обществото за един по-продължителен период от време не ще бъдат постигнати целите на „генералната /обща” превенция” категоричен е председателят на съдебния състав. Според него са неоснователни и възраженията в жалбите на гражданските ищци за занижен размер на присъдените обезщетения. Присъдените обезщетения са в съответствие с изискванията за справедливост, съгласно разпоредбите на закона и константната практика на Върховния касационен съд на Република България. Поради това съдия Георги Кошничаров смята, че присъдата на Окръжния съд би следвало да бъде потвърдена и затова е подписал с особено мнение новото решение на колегите си. По време на пресконференцията съдията напомни, че решенията в българския съд се вземат с обикновено мнозинство. Затова двата гласа на колегите му Светла Цонева и Димитър Димитров са оказали своя превес в постановяването на ефективното наказание за Стависки.
Катя НИКОЛОВА

Агенция “Фокус”
Явор Нотев: Конфликтът в решението на съда е, че Стависки трябва да плати огромни суми, докато лежи в затвора
Не мога да коментирам решението на съда, преди да видя мотивите. Разбира се, че не съм съгласен и разбира се, че ще го обжалваме. Това каза пред Агенция „Фокус” един от защитниците на Максим Стависки адвокат Явор Нотев. Повод за коментара е днешното решение на Бургаския апелативен съд, с което той измени присъдата на Стависки от условна в ефективна.
Адвокат Нотев посочи, че е трудно да се направи коментар преди да станат ясни мотивите на съда. „Има едно обстоятелство, което, ако е вярно, говори за много спорния характер на едно такова решение – особено мнение на председателя на състава. Такъв беше случаят и в София, във Върховния касационен съд. Но все още нямаме информация”, каза Нотев.
На въпрос как би се отразило на Стависки потвърждаване на следваща инстанция на присъдата, постановена от Бургаския апелативен съд, Нотев отговори: „Никой няма с радост да приеме такава перспектива за себе си. Разбира се, че пред него ще се очертае трагичен епизод. От друга страна, това, което каза, беше съвсем резонно и разумно. Тук са се увеличили обезщетенията до размери, каквито нашите съдебна практика не познава. Тук е конфликтът в решението – той трябва да плати суми, които са непознати за съдебната ни практика, от друга страна трябва да ги плати, докато изпълнява ефективна присъда в затвора. Няма как да стане, в затвора такива пари не се печелят”, подчерта Нотев.
Той напомни, че това не е окончателната присъда и ще се очаква решението и на ВКС. Адвокат Нотев бе категоричен, че от страна на Максим Стависки всичко е вървяло по реда си – той винаги се е явявал когато и където трябва, а защитниците му не са дали повод за отлагане на процеса. Адвокатът припомни, че е било избрано и съкратеното съдебно следствие, което предполага произнасяне на съда в окончателен вариант до половин година.
На въпрос пречи или влияе общественият интерес на процеса, Нотев отговори: „Обществен процес има, той има своето влияние в различни сфери и посоки. Ако кажа, че влияе на съдиите, това ще е една много тежка оценка за тях, ако те в действителност се поддават на обществения интерес и се ръководят от него. Казвам го условно, не би трябвало да е така. Но ако това ваше предположение е вярно, наистина е обидно за съда”.
Людмила СПАСОВА

Радио „Фокус“-Сливен
Георги Петров: Каквато и да е присъдата на Стависки, няма да върне Петър
Родителите на загиналия Петър разбраха от медиите за ефективната присъда на Максим Стависки. „Не се интересуваме от делото, нито от присъдите. Каквото и да е решил съдът, и на 100 години затвор да го е осъдил, детето ми го няма”, каза пред радио „Фокус“- Сливен бащата на Петър – Георги Петров. Майката на момчето, Дженка, е в Италия. Георги Петров помоли медиите да не се обаждат на съпругата му и да не търсят коментари на присъдата. „Старая се да държа семейството си далеч от всичко това. Дори не съм сигурен ще искаме ли да обжалваме присъдата”, посочи той.
23-годишният Петър Петров загина на 5 август 2007 г. при катастрофата, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Спътницата му в колата Мануела Горсова бе дълго време в кома. Стависки днес получи ефективна присъда две години и половина лишаване от свобода.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция “Фокус”
Психологът доц. Татяна Янчева: Трудно е еднозначно тълкуване на случая със Стависки
Еднозначно тълкувание е трудно да се прави, каза пред Агенция “Фокус” доц. Татяна Янчева, психолог на ПФК „Левски” относно ефективната присъда на Максим Стависки. „От една страна провинението заслужава наказание, но от друга – толкова изявен, кадърен, човек, който стана идол за младите хора… Аз самата не мога да си дам обяснение по казуса. Приемам го със смесени чувства”, добави Доц. Татяна Янчева.
Спортният журналист от в-к “24 часа” Георги Банов заяви за “Фокус”, че световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки трябва да бъде помилван „преди да е прекрачил прага на затвора”. „Едва ли Максим Стависки е най-големият престъпник, който може да влезе в затвора. Нека управляващите го помилват преди да е прекрачил прага на затвора, защото той е дал доста повече от тях за България, а има още убийци, които все още са на свобода” – каза той.
Васил РАНЧЕВ

Агенция “Фокус”
Ройтерс: Стависки е осъден на лишаване от свобода
Българският световен шампион по танци на лед Максим Стависки бе осъден на 2,5 години затвор за шофиране в нетрезво състояние, при което катастрофира и причини смъртта на един мъж, а едно момиче все още е в кома вследствие на инцидента, предаде агенция Ройтерс.
Преди една година 31-годишният Стависки получи условна присъда от 2,5 години затвор, но прокурорите обжалваха, заявявайки, че няма смекчаващи вината обстоятелства.
Адвокатът на Стависки е заявил, че днешната присъда е “несправедлива” и клиентът му ще обжалва.

Агенция “Фокус”
ИТАР-ТАСС: Максим Стависки получи ефективна присъда в България
Апелативният съд в град Бургас замени условната присъда от две години и половина на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки с ефективна, предаде ИТАР-ТАСС.
През август 2007 г. при автомобилна катастрофа с участието на Стависки един човек загина, а още един пострадал и до момента се намира в кома. Следствието установи, че фигуристът е бил под въздействието на алкохол. Според решението на съда са увеличени и сумите на гражданските искове. Адвокатите на Максим Стависки вече заявиха, че не са съгласни с решението и ще го обжалват.

Агенция “Фокус”
“Страна”, Русия: Световен шампион по фигурно пързаляне е осъден на лишаване от свобода
Апелативният съд в град Бургас обяви днес решението си по делото на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, предаде руското електронно издание “Страна”.
Предишната присъда от 2,5 години лишаване от свобода условно е променена на ефективна при първоначален облекчен режим. Съдът увеличи и сумата, която трябва да бъде изплатена по гражданските искове за пострадалите при катастрофата, предизвикана от Стависки през август 2007 г.
В резултат на инцидента загина един човек, а 18-годишно момиче изпадна в кома, припомня изданието.
Адвокатите на Стависки заявиха, че ще обжалват решението на съда.

Агенция “Фокус” припомня:

1 декември 2008
Бургаският апелативен съд заседава по делото срещу Максим Стависки. В хода на съдебното заседание не са представени нови доказателства от страните по делото. Единствено защитата на Максим Стависки представя платежни нареждания на стойност 210 000 лева, които са привеждани на ищците по делото. Защитата на Стависки прилага и решението на Върховния касационен съд /ВКС/, с което те връщат делото за ново разглеждане в Бургас. Прокуратурата иска наказанието на Стависки да бъде ефективно и да бъде завишен размерът на обезщетението. Адвокатите на пострадалите семейства настояват за по-големи парични обезщетения. Самият Максим Стависки отново се признава за виновен, апелира за справедлива присъда и помоли съда за възможност да работи, за да може да си изплаща обезщетенията.

27 октомври 2008
Върховният касационен съд (ВКС) връща делото „Стависки“ за ново разглеждане на въззивна инстанция на стадия съдебно заседание. Това стана ясно от решението по делото, публикувано на интернет страницата на ВКС. Съдът е отменил и решението на Апелативен съд – Бургас от 7 май, т. г., когато бе потвърдена издадената на 30 януари 2008 г. присъда на Окръжен съд – Бургас срещу Стависки – 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

24 септември 2008
Върховният касационен съд заседава по обжалването на присъдата на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.
Той бе осъден на две години и шест месеца условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок от Бургаския окръжен съд, като присъдата бе потвърдена и от Бургаския апелативен съд.
В залата Стависки казава, че съжалява за случилото се и разбира последиците от това. Той изрази съболезнованията си към семействата на пострадалите. Пред съда Стависки каза, че работи по 15 часа на ден, за да изплати задълженията си към пострадалите.
Защитата на Стависки поиска потвърждаване на присъдата, а за увеличаването й настоява прокурорът по делото.
На излизане от залата бащата на Мануела Горсова – Красимир Горсов каза, че репортажите за това как той играе хазарт с пари, събрани за лечението на Мануела, нямат нищо общо с делото срещу Стависки.

10 септември 2008 г.
Адвокат Росен Кожухаров заявява, че Максим Стависки няма забрана за шофиране на територията на Руската федерация: „Стависки има отнета шофьорска книжка от органите на КАТ, но това е принудителна административна мярка. Тя не намира автоматично приложение на територията на Русия”, допълва адвокат Кожухаров и напомня, че все още срещу Максим Стависки няма влязла в сила присъда.
Освен това Кожухаров изразява увереност Максим ще се яви на делото, насрочено за 24 септември във Върховния съд.

18 август 2008 г.
Във вечерната емисия на bTV е излъчен репортаж, в който се вижда как Красимир Горсов – бащата на ранената в катастрофата с Максим Стависки – Мануела Горсова, харчи събраните от дарения пари за дъщеря си на ротативки.
Проверката на репортерите е започнала след сигнал на техен източник, който съобщил, че бащата играе на ротативки в казино, намиращо се в близост до Военна болница. Кадрите с бащата на Мануела са заснети със скрита камера на два пъти – през май и юни 2008 г.
В отговор на репортажа Красимир Горсов обещава да даде публичен отчет за това как се изразходват събраните пари за лечението на Мануела.
На 21 август става ясно, че Столичната районна прокуратура се е самосезирала по случая. Предварителната проверка на Столичната районна прокуратура установява, че Красимир Горсов е изхарчил над 75 000 лева от сметките за лечението на дъщеря му Мануела. Разследването приключва с мнение за образуване на наказателно производство срещу Горсов.
През октомври 2008 г. Софийската районна прокуратура повдига обвинение за злоупотреба с доверие срещу Красимир Горсов. Той е обвиняем за това, че не изразходвал по предназначение сумата от 130 770 лева.
В началото на декември Софийският районен съд открива пропуски по делото срещу Красимир Горсов и го връща на прокуратурата за доразследване.

5 септември 2008 г.
Семейството на убития при катастрофата с Максим Стависки Петър Петров (24) заявява, че ще обжалва условната му присъда от 2,5 г. затвор пред Върховния касационен съд. В жалбата си те настояват за по-сурово наказание.

13 май 2008 г.
Бургаският апелативен съд потвърждава изцяло присъдата на Максим Стависки, наложена на първа съдебна инстанция. Решението на Апелативния съд е внесено от председателя на състава Мелком Мелконян.
Така се потвърждава както условната присъда от две години и половина, така и размерът на обезщетението по гражданския иск.

7 април 2008 г.
Започва процесът по обжалване на условната присъда на Максим Стависки, като срокът, в който трябва да се произнесе Бургаският апелативен съд, е един месец.

30 януари 2008 г.
Бургаският окръжен съд осъжда условно световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Присъдата му е за две години и шест месеца условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Максим Стависки трябва да плати по 90 000 лева обезщетение плюс лихвите на родителите на загиналия Петър Петров, както и по 4815 лева за имуществени вреди.
10 януари 2008 г.
Бургаските магистрати решават да не дадат ход на делото срещу шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки. Те отхвърлят исканията на брата на загиналия в катастрофата Петър Петров за 5000 лева. Магистратите се обосновават за отхвърлянето на този иск с това, че братът на Петров е получил леки телесни повреди и в момента те не са предмет на днешното дело.
Искът на Мануела Горсова за 2 млн. лева също е отхвърлен от съдебния състав, тъй като законът засега не регламентира случаи, при които лицето е навършило пълнолетие, но не е физически здраво.

5 октомври 2007 г.
С разпореждане на окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов е назначена нова експертиза на кръвната проба на Максим Стависки. Повторната експертиза се налага заради съмнения в точността на първата проба. Новите данни показват, че Стависки е управлявал джипа си с 1,3 промила алкохол в кръвта.

26 септември 2007 г.
Окръжната прокуратура в Бургас предявява на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне обвинение в убийство и нанасяне на тежки телесни повреди на друг. Обвинителният акт е официално връчен на Максим Стависки, след като е отстранена техническата грешка, допусната от прокурор Иван Станев.

25 септември 2007 г.
Със заповед на административния ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов е наложено дисциплинарно наказание „забележка“ на прокурора Иван Станев. Причината за наказанието е лошо изпълнение на служебните му задължения като наблюдаващ прокурор по наказателното дело срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. След извършената дисциплинарна проверка административният ръководител е установил, че наблюдаващият прокурор е допуснал Максим Стависки да бъде привлечен като обвиняем по наказателното производство с грешна правна квалификация.

5 септември 2007 г.
Главният прокурор Борис Велчев заявява, че разследването ще бъде приключено в срок и Стависки ще бъде изправен пред съда.
Обвинението срещу Максим Стависки е по чл. 343 от НК за допуснато ПТП и причиняване на смърт по непредпазливост. В постановлението за привличане на Максим Стависки като обвиняем е записано, че той е причинил по непредпазливост смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго, но при изписването е сбъркана една буква и то ще бъде прецизирано, след като се съберат достатъчно доказателства.

10 август 2007 г.
Прокурорът от Окръжна прокуратура Бургас Огнян Стоянов заявява, че резултатите от разследването на катастрофата, предизвикана от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, ще се забави “цели два месеца”.

5 август 2007 г.
При шофиране с несъобразена скорост Максим Стависки навлиза в насрещното движение и удря челно „Хонда“-та на 23-годишния Петър Петров от Сливен. След удара с джипа на фигуриста в „Хонда“-та се блъска пътуващото зад нея „Ауди“. Петър Петров загива при катастрофата, а неговата спътничка Михаела Горсова пострада тежко и изпада в кома. Кръвната проба на Стависки показва 1,1 промила алкохол.

Максим Стависки – кратка биографична справка

Максим Стависки е роден на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон (Русия). Висок е 172 см и като състезател тежи 64 кг. Тренира фигурно пързаляне от 1981 г. В началото се занимава с тройни скокове. Но след като си счупва крака, за половин година излиза от спорта. Впоследствие се завръща на пързалката като танцьор.
***
Албена Денкова и Максим Стависки започват да тренират като двойка през 1996 г., когато партньорът на Албена – Христо Николов се отказва от спорта. Федерацията по кънки подбира подходящ по ръст партньор – Максим Стависки. Заедно с Максим българите канят на работа и младия уралски треньор Алексей Горшков. Триото работи няколко години в София, след което се мести в Подмосковието (в Одинцово). Хореограф на двойката е Сергей Петухов. Албена Денкова и Максим Стависки дебютират в „Скейт Канада“ през 1997 г. Българската двойка тогава завършва на осма позиция в крайното класиране. На зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. заемат 18-о място, а през 2002 г. се класират на седмо място в Солт Лейк Сити. Те са двукратни европейски вицешампиони (от Малмьо 2003 г. и Будапеща 2004 г.), сребърни медалисти от Световното първенство в Дортмунд 2004 г. и бронзови медалисти от шампионата на планетата през 2003 г. във Вашингтон (САЩ).
За сезон 2005 – 2006 г. треньори им стават Наталия Линичук и Генадий Карпоносов. На зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. се класират на пето място.
През март 2006 г. Албена Денкова и Максим Стависки стават световни шампиони при танцовите двойки на първенството на планетата по фигурното пързаляне в Калгари.
На 25 март 2007 г. на световното първенство в Токио Албена Денкова и Максим Стависки стават за втори път световни шампиони.

Агенция “Фокус” припомня:
Някои по-известни случаи на спортисти, попаднали в затвора или арестувани, в България и света през последните години

Българските спортисти…

5 декември 2006 г.
Българският треньор по спортна гимнастика Мариан Пенев, който живее и работи в Родчестър, САЩ, е осъден на 10 години затвор за сексуално насилие над 10-годишна ученичка.
40-годишният Пенев се е признал за виновен и е сключил споразумение със съда. Мариан Пенев е български гимнастик, участвал в Олимпийските игри през 1988 година. Въпреки, че момичето се е съгласило доброволно, според обвинителите, Мариан Пенев е упражнил насилие.

25 януари 2003 г.
Районният съд в Търговище осъжда на 4 години затвор световния шампион по вдигане на тежести Ангел Генчев. Срещу 35-годишния бивш щангист са повдигнати 6 обвинения. Генчев е признат за виновен по три от тях. Той ще трябва да изтърпи наложеното му наказание за кражба на 2500 лв. при опасен рецидив, едро хулиганство и унищожаване на чужд имот. Четири от обвиненията са за едно и също деяние. Става дума за среднощния екшън от 23 април 2001 г., когато шампионът стреля по таксиметров шофьор пред дискотека „Андромеда“ в Търговище, а след това принуди полицейските патрули да го гонят в продължение на няколко часа. Накрая Генчев сам се предава на ченгетата. Последно ексшампионът е арестуван през ноември м.г., след като нахлува в дома на Пенчо Маринов в Търговище заедно с авера си Петьо Николов. Генчев близо 2 часа малтретира жертвата, изнудвайки го за пари. Двамата нападатели задигнали няколко тунера и изчезнали в неизвестна посока. Няколко часа по-късно те били спипани от полицията и оттогава Генчев е задържан в следствения арест в Търговище. Заради последния инцидент срещу щангиста е повдигнато обвинение по чл. 214 от НК, който предвижда от една до шест години лишаване от свобода и 3000 лв. глоба. Известният спортист има зад гърба 4 ефективни присъди – за изнасилване, хулиганство, незаконно притежаване на оръжие и бягство от затвора. Като спортист Генчев спечели и златен олимпийски медал в Сеул през 1988 г., но титлата му е отнета заради употреба на допинг.

По света…

Декември 2008 г.
Оу Джей Симпсън е осъден на 33 години затвор. Присъдата е за извършени въоръжен грабеж и отвличане. Бившата звезда на американския футбол Оу Джей Симпсън получава присъди от общо 33 години затвор за извършени през септември 2007 г. въоръжен грабеж и отвличане. През октомври 2008 г. съдът признава вината на Симпсън по 12 предявени срещу него обвинения във връзка с нападение над двама търговци на вещи, принадлежали на спортни знаменитости.
Преди 15 години Симпсън е обявен за невинен след шумно дело срещу него за убийството на бившата му съпруга Никол Браун Симпсън и нейния приятел Роналд Голдмън.

Ноември 2008 г.
Мароканският съд осъжда 18-годишния национален шампион по карате в категорията си Ясин Беласал (Yassine Belassal) на 1 година затвор условно, защото поставил на публично място любимия си футболен клуб “Барселона” над личността на краля на Мароко. По данни на следствието, Беласал написал на дъската в училището си “Бог, Родината, Барселона”, преиначавайки според пристрастията си националния девиз на Мароко – “Бог, Родината, Кралят”.

Януари 2008 г.
Състезателят по американски футбол Майкъл Вик е осъден на 23 месеца затвор за организирането на незаконни кучешки боеве. Майкъл Вик е осъден и за лъжесвидетелство, след като под клетва по време на разпит излъга за това до каква степен е въвлечен в организирането на боеве между кучета от породата „питбул“ и в жестокото им убийство след края на състезанията.

Ноември 2007 г.
Майк Тайсън е осъден на 24 часа затвор, три години условно и 360 часа обществено полезен труд по обвинение в притежание на наркотици и шофиране под влияние на опиати.

2004 година
Тайландският боксьор и бивш затворник Амнат Руенроен влиза в затвора през 2004 година заради открадната огърлица, която по-късно сам предава на полицията.

1999 година
Майк Тайсън е арестуван за нападение.

1992 година
Майк Тайсън е осъден за изнасилване на шест години затвор. Той излиза предсрочно на свобода през март 1995 г.

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция „Фокус“ е задължително!