Ново :: Гответе с Мен

41
Добави коментар
Gotvachkata
Gotvachkata

Ако вече сте от щастливците, които имат билкова градина у дома, или сте взели решение да започнете отглеждането на пресни билки, следващите съвети ще ви предоставят ценна информация за отглеждането, съхранението и употребата на ароматните билки. Подходящи за оглеждане у дома са мащерка, мента, лавандула, копър, розмарин, босилек, риган, мента, сминдух, чубрица. Не се плашете от изобилието им и не ги оставяйте незаслужено да изветряват, прибрани в хладилника.

Начало : Вече на много места се предлага богато разнообразие от пресни зелени билки, удобно продавани в саксии, в по-големите магазини за храни. Нашата препоръка би била да засадите своите билки от семенца. Предлаганите билки в саксии може вече да са били третирани с агресивни добавки и торове, за произхода на които липсва повече информация.

Засаждане : Използвайте саксии, дълбоки поне 15 см. На дъното на съда поставете камъчета, за да улесните оттичането на водата, a над тях може добавите слой пясък или чакъл. Ако искате да дадете тласък в израстването на растенията, подсилете ги с качествени обогатени торове. Разположете саксиите на място, изложено максимално дълго на естествена слънчева светлина – минимум 5 часа дневно. Прозорците са сред най-предпочитаните места, а тези с южно или югозападно изложение – най-добрият избор сред тях.

Отглеждане : Като за начало, освободете растенията от всякакви гумени ластици или връзчици от различни материали. Корените изсмукват влагата от листата, така че внимателно поливайте растенията. Старайте се да наливате водата към външния край на саксията, а не директно в центъра, за да не мухлясат корените и увехнат цветовете. Не подгизвайте саксията, за да не престояват корените в прекалено много вода. Не забравяйте да използвате чинийка или друга подложка, която да поеме водата, но и да съхрани повърхността в дома ви. Глинените чинии задържат влатата, така че насочете се към пластмасови, метални или каучукови.

Съхранение : Когато вече са готови за откъсване, правете го нежно или използвайте добре наострен нож. Старайте се да не наранявате останалата част от растението. Откъснатите листа измийте с хладка вода, ако ще ги използвате веднага. Ако ги прибирате за съхранение в хладилник, можете да ги накиснете в хладка вода и да ги оставите да се отцедят. Ако ги прибирате за съхранение в хладилник – оставете ги неизмити. Може да ги увиете в леко навлажнена салфетка. Задължително им оставете въздух в плика, в който ги поставяте. Не го увивайте и не им отнемайте от въздуха, за да могат да се разгръщат свободно ароматите им. Съхранявайте ги в най-топлата част от хладилника, например на най-горния рафт или вратичката. Проверявайте ги ежедневно и отстранявайте стръкчетата, които започват да потъмняват.

Да, звучи трудоемко, но усилията ви ще се отплащат и лично отгледаните билки ще прибавят незаместим вкус във всяко ястие, към който бързо ще се пристрастите, така както са способни да направят това с вас и билковите бонбони Лукчета. Кръглите бонбони подслаждат всеки ден и могат да се намерят какво в големите вериги, така и в малките магазинчета. Лукчета не се влияят от дневната светлина и съжителстват добре с всяко кътче от дома ви – на плота в кухнята, на бюрото в детската стая, на масата в хола. Изглеждат добре както в стъклени, така и в порцеланови съдове, разбират се отлично с купички, чинийки и бурканчета наистина от всякакви материали. Съдържат естествени съставки и имат добавени билкови масла и витамини. Не им стига сладкият вкус, но и са способни да повлияват различни симптоми на леки разположения. Ароматните масла на незаменим букет от мента, мащерка, пелин, салвия, копър, евкалипт и лайка галят гърлото ни и ни подканват да опитаме от всички вкусове на новите билкови бонбони. Сега Билкови Лукчета, Евкалипт Лукчета, Меден вкус Лукчета и Класик Лукчета са разработени със съдействието на Съюза на билкарите и идват в нови, атрактивни опаковки.