А П Е Л на АСОЦИАЦИЯ „АДВОКАТИ ЗА ПРОМЯНА”

13
Добави коментар
Pasturmakov
Pasturmakov

   Уважаеми колеги адвокати и младши адвокати,

   Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” благодари на всички Ви за загрижеността и участието (лично и чрез пълномощник) на изборите за органи на САК и на ВАС, проведени на 28 януари 2012г.! С участието си и с проявеното чувство за отговорност доказахте на практика, че Вие сте елита на столичната адвокатура!

 

   Няколко думи за случилото се на събранието от събота, 28 януари 2012г. и случващото се в момента :

   На първо място, благодарим Ви за категоричната подкрепа в зала с явно гласуване за делегатите от Софийската адвокатска колегия на Общото събрание на адвокатурата в България! Наистина, за нас това бе труден избор – да договаряме гласуване на обединен списък на делегатите с нашите опоненти, но ние приехме това предизвикателство. На всички наши критици – в зала, извън залата, по кантори и кафенета сега заявяваме, че предварително бяхме наясно, че ще трябва да направим този тежък избор! Предпочетохме обаче да го направим явно, пред очите Ви и тогава да поискаме Вашата подкрепа, а не предварително да договаряме неясно какво и неясно с кого. Затова и нашият списък бе предложен от колегата Стоян Желев едва в залата, а не беше натъкмяван предварително, каквито покани имахме многократно в предходните дни.

   Какъв бе изборът пред нас? Ако не бяхме тръгнали на обединен списък на софийските делегати за Общото събрание на адвокатурата за 25 февруари 2012г., алтернативата бе провал на изборите за органи на САК, които бяха следващата точка в този ден! Ето това бе заложеният капан от апаратчиците за всички нас! Това стана така, тъй като събранието в събота бе изманипулирано – без да се подложи на гласуване, изведнъж точка 6-та от обявения в „Държавен вестник” дневен ред изведнъж стана точка 4-та!!! И залата остана безмълвна!

   Защото единственият законосъобразен друг вариант бе да гласуваме последователно, име по име ту от предварително натъкмения списък, ту от списъка внесен от нас. По три минути да бяхме отделили на име при над 240 имена, общо това прави над 12 (дванадесет!) часа от 14,00 часа в събота нататък! Дали някой от нашите критици бе готов да остане в събота до полунощ, за да гласуваме двата списъка един след друг 240 пъти? И дали останалите колеги гласуващи щяха да останат в залата? Ние се съмняваме силно в такава жертвоготовност!

   Отделно – изборите за органи на САК, които бяха и остават нашата основна цел, щяха да бъдат компрометирани, тъй като едва ли повече от 150 – 200 души адвокати щяха да заложат и неделния си почивен ден, за да дойдат да гласуват за тези най-важни за нас избори!

    На колегите, които предложиха различни варианти в зала, държим да кажем следното:

   Уважаеми колеги, това не бе избор по целесъобразност, напротив – това бе избор по законосъобразност, тъй като в Закона за адвокатурата изрично е казано – „ …делегатите се избират с явно гласуване”. Всички други предложени от Вас варианти, някои от които много елегантни от правна гледна точка, щяха да представляват дописване на Закона за адвокатурата в зала „Максима” на ВИАС. Само че законите се пишат и дописват в една друга зала – пленарната зала в сградата на Парламента, при това не от Общото ни събрание!

    И още нещо изключително болезнено за всички нас! При съставянето на обединения списък за нас буквално „късахме живо месо” поради невключването на част от нашите кандидати! Нека те го знаят и не се сърдят! Нито сме ги забравили, нито сме ги жертвали – идеите, заради които сме заедно вече почти две години, ще бъдат защитени подобаващо на Общото събрание на адвокатите в края на февруари, уважаеми колеги!

Знаем и че немалко от Вас си тръгнаха, разочаровани от това, че не можем веднага да сразим ламята, срещу която се борим вече почти 2 години! На тях ще кажем – отсякохме засега само едната глава, дайте ни шанс и ще дадем всичко от себе си да дочетем приказката, така както сте я чели като деца !

    На второ място, каним Ви, уважаеми колеги адвокати, на балотажа, който ще се проведе на 5-ти февруари 2012г. (неделя) от 9.00 до 14.00 часа, за да довършим заедно с Вас започнатото през 2010г. и да обновим колективните органи на Софийска адвокатска колегия.

   Промяната на политиката на органите на САК минава през смяна на екипите в тях, това са реалностите! А промяната на екипите става по единствения измислен от хората демократичен начин – чрез гласуване!

    Резултатите от първия тур са в наша полза, нашите кандидати водят и в съвета на САК, и в Контролния съвет, и в Дисциплинарния съд, макар и с не много.

   Могат обаче лесно да бъдат провалени, ако се успокоим и не бъдем настоятелни докрай. Нещо повече – съгласно измененията в Закона за адвокатурата от 2010г., на балотажа и с един глас повече ще може да се влиза в съответния орган. Така че, уважаеми колеги, длъжни сме да бъдем умни и да не изпуснем нещата в последния момент! Ако, пази Боже, това се случи, бъдете сигурни, че то ще окрили основните ни опоненти в изборите за органи на Висшия адвокатски съвет и тогава наистина от единия мързел да станем сутринта в неделя- 5 февруари 2012г. ще изпуснем почти сигурната ни победа. Доколко същата е съдбовна за адвокатурата и за адвокатите в България, вече всички съзнаваме – Вашето гласуване дотук го доказа!

   От друга страна – изборите в неделя – 5 февруари 2012г. ще бъдат кратки и лесни – няма да има изказвания, спорове, а само попълване на бюлетината и пускането й в съответната урна. Общо не повече от 5-10 минути!

   Ние ще останем да броим паралелно докрая, за да гарантираме, че няма да има груби злоупотреби.

   Вашият глас в неделя – 5 февруари 2012г. е онова малко, но абсолютно задължително условие, за да бъде даден старт на обновяването и на демократизацията на Софийската адвокатска колегия!

   Вашият глас в неделя – 5 февруари 2012г. ще подкрепи не просто нашата програма, но и ще даде ясен знак за обновление и в органите на Висшия адвокатски съвет, а така също ще възроди професионалния дебат за мястото на адвокатурата в българското общество!

   Вашият глас в неделя – 5 февруари 2012г. ще защити Вашите интереси най-вече!

 

   Уважаеми колеги адвокати, за да възродим любимата ни професия, подкрепете на балотажа кандидатите на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”!

 

 

 

 

31 януари 2012г.                                                                 

Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”