Как да тестваме нашата страница

7
Добави коментар
t1sh0cfc
t1sh0cfc

В предният пост ви разказах как да оптимизирате вашата лендинг страница. В него споменах за A/B тестването и как то може да допренесе за нейното подобряване. Този метод е най-лесният начин да тествате различно съдържание, функционалност или дизайн. В основата му стой възможността да тествате две различни версии на една интернет страница и да проверите как потребителите реагират на промяната на даден елемент. На база резултатите от този тест можете да вземете решение кой от двата варианта да използвате, за да постигнете по-добри резултати.

Какво можете да тествате:

цветовете на сайта – дали червеният бутон е по-забележим за потребителите, или реагират на него като форма на забрана? Можете да опитате със зелен бутон или със син фон и  т.н.
Заглавия  – късо или дълго заглавие, текст, шрифт и други.
Форми – колко полета да има вашата форма, да искате ли телефон, или не, какви точно полета да включите в нея.
Бутони за социално споделяне – горе или долу в страницата, а може би и на двете места?
Дължина на текстовете – късият или дълъг текст е предпочитан от вашите потребители? Дали да използвате списък или описание?
Промоции – опитайте различни варианти на вашето промоционално послание и вижте кой от тях работи по-добре.
Изображения – кое въздейства повече, снимка или икона? Колко голяма да е, дали хората кликат върху нея за по-голямо изображение или не?

Как да използвате A/B тест

На първо място определете елементите, които желаете да тествате. За разлика от тестовете с вариации тук имате само две страници, затова е важно да решите дали ще тествате само един елемент, или две напълно различни версии на страницата.

Определете броя на потребителите, с които ще тествате. Колкото по-малък брой потребители имате, върху толкова по-голяма част от тях трябва да тествате (по мое скромно мнение).

Изгответе два варианта на страницата, която ще тествате. Инструментите за този тест ще показват на случаен принцип единия или другия вариант на страницата до достигане на зададения от вас брой потребители.

Кои инструменти да ползвате

Най-добрият за начало е Google Website Optimizer. Чрез него лесно можете да стартирате A/B тест и в съчитание с Google Analytics да си направите един подробен разбор на това коя страница се е представила по-добре.

Какво да не правите при A/B тест

Не правете промени по тестовите страници в хода на теста.
Не спирайте прекалено рано. Ако прекалено бавно събирате резултатите от теста, не бързайте да го спирате, преди да сте достигнали броя потребители, който сами сте си определили.
Внимавайте с постоянните посетители – не показвайте различна страница на постоянните си посетители или на човек, който веднъж вече е бил на сайта.
Не се доверявайте на своето “шесто чувство” – ако анализът показва, че трябва да използвате къс текст вместо дълъг, използвайте го.

След като сте провели теста, измерете резултатите. Използвайте Goals, за да определите дали заданието е изпълнено правилно, вижте броя на хората, които са напуснали директно страницата (bounce rate). Проверете броя на хората, които са предприели желаното от вас действие във вариант А и вариант B. Вижте кой е печелившият вариант като цветове, Call-to-Action и послание и го направете основен.

Инструменти за A/B тестване:

Google Website Optimizer – Безплатен инструмент на Google

Visual Website Optimizer – Популярен визуален инструмен за тестване

Webtrends Optimize – Инструмент за A/B и мултивариантно тестване

Теми: B2CWebmasterанализиизследванемаркетингрекламаТестваетестване на страници

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

Здравко се занимава с Интернет проекти вече повече от 15 години. Най-голямата му страст е онлайн бизнеса, разработването на уеб проекти и онлайн маркетинга. В професионалната му биография има позиции като Project manager в Investor.bg, където отговаря за проектите с генерирано от потребителя съдържание (Blog.bg, Snimka.bg, Aha.bg, Imoti.net и други) . Бил е част и от екипа на SuperHosting.bg.

В момента помага на фирми да мигрират своя офлайн бизнес към онлайн средата, прави експерименти в областта на онлайн маркетинга и подготвя стартирането на нов проект под името BigWebLab.

В ежедневието, Здравко обича да бяга на дълги разстояния, тренира бокс и се грижи за своят син.

И тъй като той обича да помага, то може да му пишете с всякакви въпроси свързани с онлайн бизнеса, а той ще се радва да ви отговори или да ви насочи към човек, които ще може да ви помогне!