Двореца в Балчик | Тихото гнездо и Ботаническата градина

4
Добави коментар
zorenceto87
zorenceto87

Снимка: Moreto.net
Двореца в Балчик
Тихото гнездо и Ботаническата градина
Обикаляйки в Балчик румънските владения на княз Сатмаре, през 1921 година, румънската кралица Мария се влюбва в това място. По-късно, тя ще го нарече „Тенха юва“ или Тихото гнездо.
Строежът на самия Дворец е извършен от италианските архитекти Августино и Америго през периода 1924-1927 година. Специално поканен за да сътвори красивите паркове, е швейцарецът Жун Жани. По-късно, през 1937 година той умира и делото му довършва швейцарец от еврейски произход Гутман. Освен това по изграждането на това прекрасно място ,са работили безвъзмездно и много местни жители.
А под дворцовия параклис, на южната страна на първата тераса можем да открием даже вградена възпоменателан плоча за признателност: „За спомен на Денис Гаетано, доверен мой помощник, иззидал из основи това място. 14 май 1930г. Мария“Това, което прави впечатление в Двореца, е различните религиозни сюжети, архитектурна композиция, митологични персонажи.
Между тях е декоративната джамия с минаре, поставените на много места кръстове с надписи на черковнославянски език- донесени от гробищата на манастирите в Молдова. Също така византийски православен параклис, колонади и двор в мавритански стил, красиви митологически същества по чешмите. Елинистичният мраморен трон бил докаран чак от Флоренция, „съжителствайки“ с езически барелефи, мюсюлмански каменни надгробия с изваяни чалми, огромни глинени делви от Мароко.
Това странно съчетание се дължи на учението на персиеца Бахауллла, на което Мария била поклонничка. Религията проповядва единство на Бога , единство на всички религиозни учения и човешкия род.
И всички тези чудновати неща, са прегърнати от невероятните паркове, тераси, градини и уханни цветя.
Преминавайки между красиви порти от ковано желязо, лабиринти от водни канали и водни огледала, там можеш да усетиш, защо кралицата е изпитвала такъв трепет към Тихото гнездо. Ще се разходиш из Гетсиманската градина / най-източната част от парка/ или пък Градината на Аллах /там където сега са кактусите/,или новата Плачеща градина с плачещи върба, вишна и кедър. Незабравяй да минеш през Моста на въздишките или да поседнеш под най-голямата на балканския полуостров магнолия. Това ухание, няма с какво да сравниш. Тук ще видиш нимфеума /римска баня/ и красиви водопади. Лабиринти от тайнствени и красиви места.
Около Двореца в Балчик се намира и университетската ботаническа градина, създадена през 1955, която се е сляла с историята на Двореца. В нея могат да се открият около 370 етикетирани растителни вида – дървета и храсти. Особено внущаваща е кактусовата колекция от 600 индивида.
Казват, че през 30-те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеещи в заградена територия на бреговете на Балчик, скоро тя решила, да ги пусне на свобода, предполага се, че те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.Вечерта на 18 юли 1938 г, след боледуване кралица Мария умира в Румъния. Предсмъртното желание на кралицата, сърцето й да бъде съхранено в дворцовия параклис „Света Богородица“, е изпълнено. Две години по-късно, когато Южна Добруджа е върната на България, златното ковчеже със сърцето на кралица Мария е отнесено отново в Румъния.