Поведение на домашните любимци

37
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Как можем да разгадаем какво е настроението на котката ни?

Както хората, така и животните имат редица начини да изразят себе си. Проблемът според експертите е в това, че ние не винаги знаем как да ги разберем. От положението на ушите до това колко бързо се върти опашката може да се разбере това, което вашия домашен любимец се опитва да ви каже.

 

Да започнем като за начало с котките

Уши-като цяло сем. Котки изразяват много емоции с ушите си. В действителност, това е един от най-бързите начини, по които можете да усетите настроението на вашето коте. Ако ушите са напред, то е щастливо и спокойно. Ако те са обърнати встрани от тялото или леко назад към гърба, това показва неразположение на котка. Обърнати обратно плътно по гърба уши означава наистина много разярена котка. Така че ушите са наистина  доста интересни  за наблюдение.

Очи – Котешкия поглед

може да бъде доста стоически, но очите им отразяват тяхното настроение. Когато те са широко отворени и котката ви гледа, тя слуша това, което казвате. Но не бъркайте това с котка, която се взира в очите ви и не мига, което означава „Не ме притеснявай, стой далече!“ Бавното примигване по-специално е знак на щастие. От друга страна, ако зениците на вашата котка стават разширени, това е един ясен знак да се отдръпне. Когато котката се чувства провокирана, зениците наистина се разширяват в пъти. Ще забележите, че очите стават като стъклени, и това е, защото отразяващата част в задната част на окото е все по-голяма, вследствие от самото разширение на зеницата.

Мустаци на котката

дава много сигнали и със своите мустаци. Когато те са напред и са спокойни, това е сигурен знак на задоволство на вашия любимец. Когато котката е готова за лов на своята плячка, ще видите, че мустаците са опнати, ушите са насочени напред, тя става напрегната, концентрирана и е готова да атакува. Опашка-ако въртенето на опашката на кучето обикновено се тълкува като знак за игривост и щастие, то за котките важи точно обратното. Ако те движат бързо опашката си от една страна на друга, това е показателно за тяхната тревожност. „Опашката на котката е като пръстен на настроението „. Спокойната котка се разхожда с опашка, която е спусната надолу. Но ако видите, че котката припка към вас с вирната и неподвижна опашка, това е сигурен знак че е щастлива от вашата поява. Ако обаче само върхът на опашката се движи, това означава, че котката е нещастна (напр. „Къде е моята вечеря?“). Един бърз камшичен замах на опашката означава, че котката се чувства застрашена и е във ваш интерес да не я закачате.

Положение на тялото на котката

-въпреки че познаването на отделните части на тялото е полезно, трябва да погледнем на котката като цяло, за да можем наистина да разберем какво иска да ни каже тя. Като цяло, животни които се дразнят от вас или се чувстват застрашени ще се опитат да направят тялото си по-голямо-те извиват гърба си като арка, опашката е във въздуха и козината е настръхнала. Това е знак за много разстроена котка. От друга страна ако тя се опитват да изглеждат по-малка, това означава че котката се страхува. Тя ще смъкне ушите си надолу и ще се опита да изглежда колкото е възможно по-малка.

Звуци които издава котката

-Може да не е езика на тялото само по себе си, но звуците, които издава вашата котка са доста разнообразни. От мъркане до мяукане, котките са много вокални животни. В действителност, за хората е просто мяукане. Те ще дойдат и ще говорят с вас, за да ви кажат, че искат нещо, тогава вие трябва да разберете какво е то. Но в допълнение към по-често издаваните звуци, е известно, че те могат да ръмжат и дори да си бърборят. Бърборенето е присъщо на хищниците и те го правят със своите челюсти. Писукането е приятелски сигнал. Когато се връщате у дома след работа, вашата котка ще дойде при вас и ще ви награди с едно котешко чуруликане. От друга страна съскането и плюенето са недвусмислени знаци, че котката ви е разстроена.Поведение-Ако все още имате проблеми с дешифрирането на специфичните движения, погледнете действията на котката ви като цяло. На първо място като индикатор, че нещо не е наред е драстичната промяна в поведението. Котките са много рутинно- ориентирани, така че ако те започнат да показват странни неща, издава странни звуци  или е в състояние на непровокирана агресия, това е червен флаг, че нещо не е наред.

Но какво да кажем за една щастлива котка?

Ние наблюдаваме с умиление един от най-щастливите знаци: месене с предни лапи, все едно правят тесто. Това е знак за наистина, ама наистина щастлива котка.