Национален парк Йоркшир Дейлс (Yorkshire Dales National Park)

99
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Национален парк Йоркшир Дейлс (Yorkshire Dales) е създаден през 1954 година и е една от най-живописните, спокойни и хармонични природни местности в Северна Англия. Простиращ се върху земите на Северен Йоркшир, Западен Йоркшир и Къмбрия той е един от общо петнадесетте национални парка за територията на Великобритания. 
 
Йоркшир Дейлс заема общо 1 769 кв. км площ. Тази защитена територия представя невероятни гледки от тучни ливади, покрити с цветя, билки и зелена трева, заоблени хълмове, каменни образувания, широколистни гори и безброй водопади. В западната част на Национален парк Йоркшир Дейлс, сред планинските хълмове, известни тук като Howgill Fells, се намира и красивият водопад Котли Спаут. Изграден от няколко отделни пада, Котли Спаут достига височина от около 200 метра и се счита за най-високият водопад в Англия. Друг красив природен феномен в Йоркшир Дейлс е водопадът Катриг Форс (Catrigg Force).

Всяка година Йоркшир Дейлс и Херогейт посрещат над тринадесет милиона посетители, привлечени от невероятната природна красота и културно наследство и разбира се от спокойствието и разнообразието от дейности на открито, които могат да се практикуват тук. Сред културните забележителности на Йоркшир Дейлс са много исторически постройки и замъци като Скиптън (Skipton), Ричмонд (Richmond), Мидълхем (Middleham) и Knaresborough. В района на Йоркшир Дейлс се намира и средновековния замък Болтън (Bolton Castle). Много са и парковете и градините, които човек може да посети тази защитена местност.