Обичате ли дъвка?

2
Добави коментар
bbteam
bbteam

Дъвченето на дъвка на обществени места със сигурност се разминава с добрия тон, но понякога ароматната дъвка може да предложи много повече от приятен вкус и забавление. И преди да се каже каквото и да е било, трябва да се направи следното уточнение: за да бъде полезно дъвченето на дъвка, тя задължително трябва да е без захар и този процес не бива да трае повече от 30 минути на ден.

Дъвката стана на 141 години!

Или поне тази дъвка, която познаваме днес. През 1869 год. Уилям Семпъл от щата Охайо получава патент за своето ароматно произведение. Шейсет години по-късно дъвката придобива своя съвременен вид. Уолтър Димър открива идеалното съотношение между съставките й: 20% каучук, 60% захар или заместител, 19% царевичен сироп и 1% ароматизатор. А основното качество на дъвката, без съмнение е нейната еластичност.

В действителност обаче още през неолита хората са се радвали на „дъвка“. Археолози откриват смола с отпечатъци от зъби по нея. Древните гърци предпочитали смола от мастиково дърво, за разлика от маите, които използвали смола от саподилово дърво.

Днес американските военни разработват формула за нов вид дъвки, които съдържат антибактериални вещества, за да не се налага войниците да си мият зъбите на бойното поле. Друг вид изобретение на американски учени е кофеинова дъвка, която има способността да поддържа в готовност воините за дълги периоди от време, без те да усещат умора или сънливост.

Осигурява допълнителна хигиена за устната кухина 

И е добра превантивна мярка срещу появата на кариеси. Ежедневната употреба на кафе и червено вино, както и пушенето на цигари, променят цвета на зъбния емайл, а всички знаем, че белотата на зъбите е важен показател за тяхното състояние. Вярно е, че нито една дъвка не би могла да се справи „сама“ с петната по зъбите, но пък е добра превантивна мярка.

Дъвката поддържа устната кухина влажна, стимулира слюноотделянето, като по този начин спомага да се неутрализира негативният ефект от действието на киселините върху зъбния емайл след хранене. Успоредно с това почиства зъбите чрез механично полепване на хранителните остатъци, които са едни от основните причинители на кариес и с времето разрушават защитната повърхност на зъба. Не бива да се забравя и способността на дъвката да освежава дъха в устната кухина – процес, който обаче е ограничен във времето.

Трябва да бъдем внимателни при избора на дъвка за нашите деца, защото детския емайл се влияе особено силно от захарта (понякога може да се наблюдава почерняване на млечните зъбки, което в последствие да доведе до сериозни проблеми при изникването на постоянните зъби). Полезно би било дъвките, които купуваме, да бъдат задължително без захар и да са обогатени допълнително с флуор и ксилитол, които ефективно предотвратяват задържането на плака и образуването на кариес.

Важно е да запомним, че нито една дъвка не може да замени пълноценното миене на зъбите с подходяща паста за зъби, в грижата ни за цялостното състояние на устната кухина. Морковите и ябълките от своя страна не са по-малко полезни в това отношение.

Дъвката стабилизира имунитета в устната кухина

Лошият дъх със сигурност не е от най-приятните неща, които могат да ни сполетят. Но за щастие, ментовият аромат и ментовите дъвки са тези, които ефективно се борят с него, като го неутрализират и намаляват проблема наполовина. Полезно би било обаче, ако дъвките съдържат и бактерии на млечната киселина, които се грижат за равновесието на наличните бактерии в устната кухина. Освен това някои дъвки са обогатени с алуминиев лактат, който значително редуцира кръвотечението от венците и намалява възпаленията във венечните джобове при парадонтит.

Значително намалява отделянето на киселини в хранопровода

Още един факт – дъвченето на дъвка оказва благотворен ефект върху храносмилателната ни система. Дължи се на това, че по време на процеса на дъвчене се увеличава значително производството на слюнка, както и нейното преглъщане. Тя разрежда агресивните стомашни киселини, а рефлексът за преглъщане не позволява обратното им движение от стомаха към хранопровода. Учени от Кингс Колидж в Лондон установяват, че който редовно дъвче дъвка  по половин час след ядене, не само предпазва зъбите си от поява на кариеси, но и може ефективно да предотврати връщането на храна и киселини в хранопровода.

Предпазва от възпаление на средното ухо

Възпалението на средното ухо е „привилегия“ обикновено за малките деца, които много често страдат от болезнената бактериална инфекция. Но учени от финландският университет са открили, че тази инфекция може лесно да бъде предотвратена, ако се дъвче дъвка със заместващо захарта вещество, наречено ксилитол. Той успешно може да се справи не само с кариесните бактерии, съдържащи се в плаката, но и с пневмококите, които предизвикват възпаленията на средното ухо.

Редуцира приема на калории

Американски учени достигат до извода, че дъвката без захар може да помогне за контрола над теглото, като намалява приема на калории и увеличава тяхното изгаряне. В проучването участвали 35 здрави мъже и жени, които е трябвало да дъвчат дъвка в продължение на 20 минути преди закуска и след това още два пъти преди обяд. А резултатите показват, че участниците са приели с обяда си 67 калории по-малко и не са компенсирали липсата им през деня, осевен това са изразходвали с 5% повече енергия. Учени смятат, че това откритие може успешно да бъде използвано в борбата със затлъстяването.

Дъвката повишава способността за учене

Професор Зигрид Лерл от немския университет Ерланген достига до извода, че дъвкателните движения задвижват процесите на запаметяване в мозъка на високи обороти. Дължи се на факта, че мозъкът е по-добре кръвоснабден и сивите клетки получават повече кислород, когато челюстите работят. Изследването, което направил с деца от няколко училища, показва, че концентрацията, възприемчивостта и способностите за запаметяване са се повишили с 20%, когато дъвчат дъвка.

Друго изследване на учени от колежа по медицина Бейлър показва, че дъвченето на дъвка повишава математическите резултати на децата. В опита участват 108 ученици от 13 до 16 год., които дъвчат дъвка по време на учебните занятия по математика. 14 седмици по-късно след преминат тест резултатите показват, че тези, които са консумирали дъвка, имат с 3% по-високи резултати от останалите. Освен това експериментаторите забелязват, че тези деца се нуждаят от по-малко време за почивка и по-трудно се поддават на стреса.

Предотвратява катастрофи?! Възможно ли е това?

Много често, шофирайки дълго време, водачът на превозното средство се изморява, вследствие на което значително намалява неговата концентрация. А статистиката е красноречива: всяко четвърто произшествие на пътя се дължи на преумора, разсеяност или моментна загуба на концентрация. Но дали още една изпита чашка силно кафе би била полезна в това отношение? Учени от испанския университет Сарагоса имат друго, по-приемливо и вкусно предложение – ароматна дъвка, която, освен че освежава дъха, поддържа мозъка постоянно активен, като повишава концентрацията и възможностите за бързо реагиране. Например, по време на войната в Корея, американските войници специално били снабдявани с дъвка, за да могат да се съсредоточат максимално.

Дъвката в помощ на диабетиците

Днес милиони хора страдат от захарен диабет и са принудени всеки ден да си инжектират инсулин, за да могат да оцелеят. Би възникнал въпросът: „Защо инсулинът не се предлага под формата на таблетки?“ А отговорът за съжаление, не е в полза на инсулинозависимите, поради простата причина, че инсулинът се разгражда в храносмилателната система. Робърт Дейл, химик от университета в Сиракуза, кандидатства за патент на дъвка, която се бори с диабета. Негова е и идеята чрез тази дъка да бъдат защитени полезните съставки, тъй като именно в устната кухина на човека витамин В12 се свързва с белтък, съдържащ се в слюнката. Този белтък има способността да предпазва витамина от разграждане. Експериментаторите свързват витамин В12 с инсулин, а проведените опити с мишки показват, че по този начин наистина може да се достави инсулин в кръвта. Учените твърдят, че особено подходяща за диабетиците би била именно инсулиновата дъвка.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.