Апелативен съд отсъди: забраната за гей бракове в Калифорния е противоконституционна и унижаваща

6
Добави коментар
jool
jool

Апелативен съд отсъди: забраната за гей бракове в Калифорния е противоконституционна и унижаваща

9 февруари, 2012 at 3:06 pm

Федерален апелативен съд в САЩ е признал за противоконституционна действащата в Калифорния забрана да се сключват еднополови бракове. Забраната беше наложена по инициатива на избиратели след мащабна кампания, финансирана от десни религиозни организации, в това число мормонски инициативи. Решението потвърждава присъдата на съдия Уокър от 2010 г.

Това е едва поредна стъпка в борбата. Поддръжниците на Предложение 8 заявяват, че ще го защитават във всички следващи съдебни инстанции, включително и пред Върховния съд на САЩ.

През май 2008 г. върховният съд на щата Калифорния реши, че Предложение 22, прието през 2000 г. и ограничаващо брака до съюз между един мъж и една жена, нарушава текстовете от конституцията на щата, които установяват равенство в третирането.

През юни 2008 г. гражданска инициатива инициира Предложение 8 — нова забрана, събрала 1,12 млн. подписа. Гласуването за предложението премина заедно с президентските избори и в същия ден, в който Барак Обама бе избран за президент на САЩ, Калифорния осъмна със забрана за еднополови бракове. Във времето преди приемането на решението 18 000 гей двойки успяха да сключат бракове.

През 2010 г. след тежък и дълъг процес по обжалване пред съда, съдия Вон Уокър излезе с решение, че Предложение 8 нарушава конституцията на Калифорния.

Поддръжниците на забраната пратиха решението пред 9-ти окръжен апелативен съд, което бе взето на 7 февруари, вторник. С два на един гласа съдиите потвърдиха решението на съдия Уокър:

„Макар конституцията да разрешава на различни общности да инициират повечето закони, които желаят, тя изисква поне легитимна причина за приемането на закон, който третира различни класи хора по различен начин”, пише в решението. „Предложение 8 не изпълнява никаква функция, различна от това да ощетява общественото положение и човешкото достойнство на гей мъжете и лесбийките в Калифорния, както и официално да определи техните отношения и семейства като по-нисши от тези на разнополовите двойки”.

Поддръжниците на Предложение 8 твърдяха, че съдия Уокър е бил предубеден, тъй като не е разкрил по време на делото, че самият той е гей. Според апелативния съд той не е бил длъжен на подобно нещо, както не би бил длъжен да се разкрива като хетеросексуален.

Макар че окръжният апелативен съд е с юрисдикция в Аляска, Аризона, Калифорния, Хавай, Айдахо, Монтана, Невада, Орегън и Вашингтон, настоящето решение се отнася единствено до Калифорния. Междувременно долната камара на вашингтонския сенат ще гласува за легализирането на гей браковете, като сенатора на щата, Кристин Грегоар, потвърди, че ще подпише законопроекта, ако мине през двете камери на законодателния орган. Противниците на гей браковете обаче вече заявиха, че ако това стане ще поведат битка срещу такъв закон аналогична на тази в Калифорния.

Джери Браун, губернатор на щата Калифорния, коментира в Twitter решението на съда с „аплодисменти за мъдростта и куража на това решение”.

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай » | Сподели: 

Още по темата:

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: Калифорния, ЛГБТ семейство, Предложение 8, граждански права, дискриминация, еднополови семейства, право, правосъдие, равноправие, семейство, човешки права.