Дискриминация и тормоз в офиса

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Мъдри начина да се справите с трудностите, произ­тичащи от тормоз или дискриминация на работното място

 

Отстоявайте позицията си

След като подадете официално оплакване, че сте жертва на тормоз на работното място, мениджмънтът на компанията може да се опита да утежни живота ви, като ви дадат обречени на провал проекти или ви нагърби с ненужна административна работа. Тайната им цел е да ви накарат да напуснете – не го правете. Ако компанията обяви, че сте „изоставили“ работата си, делото ви за тормоз ще стане толкова слабо, че никой адвокат няма да иска да се заеме. Въпреки че в България все още 90% от адвокатите не отказват поради финансови причини (важно е да знаете, че правните съветници рядко ще се анга­жират с прогноза за изхода на делото).

Ако можете да докажете, че ви третират неравнопоставено – само защото сте подали оплакване – можете да съдите работодателя си за експлоатиране. В действителност много по-вероятно е да спече­лите по тези обвинения, отколкото по оригиналното дело за тормоз. Направе­те си подробен архив от всички техни действия спрямо вас след подаването на оплакването, които приличат на експлоатиране – дори ако са толкова неуловими, че се страхувате дали ще успеете да ги усетите и да ги опишете. Оставете на ад­воката си да избере доказателствата, кои­то са най-уместни във вашия случай.

Не се оставяйте да ви разубедят

Работодателите често разпространяват твърдението, че ако служител заведе дело за тормоз или дискриминация срещу тях, ще загуби. По принцип досега са успява­ли да накарат служителите да смятат, че шансът им за победа е малък и дори още по-малък да вземат прилична компенса­ция. Не биха искали да знаете, че наказателните обезщетения не са толкова ред­ки, колкото са се опитали да ви заблудят. Компаниите се страхуват истината да из­лезе наяве – а именно, че в повечето случай не можете да изгубите. Ако спечели­те, работодателят трябва да плати прав­ните ви такси, но ако загубите, вероят­ността да платите техните е минимална (макар че в България е възможно да бъде­те осъдени да платите разноските). В на­ши дни много юридически кантори пред­лагат услуги на принципа „ако не спече­лим, не плащате такси“, но трябва да сключите договор с кантората да поемат разноските ви, ако загубят делото.

Ако случаят ви е стабилен, има ве­роятност да отсъдят във ваша полза и да получите солидна сума като компенса­ция. В крайна сметка дискриминацията и тормозът са отвратителни практики.

 

 

продължение