Аквариумни рибки / riboci.INFO: Правилната подготовка за създаване на изкуствен подводен свят (аквариум)

9
Добави коментар
lubo935
lubo935

Докато планирате , моля имайте предвид, че големите аквариуми са по-лесни за поддръжка в сравнение с по-малките. Не забраяйте също, че няма граници за вашата фантазия и преди всичко се забавлявайте.

Видове аквариуми

Относно размерът и видът на аквариума можете да прочетете в статията – Размери и видове аквариуми.

Колко струва един аквариум?

Купуването и поддържането на един аквариум струва по-малко в сравнение с купуването и грижите за едно малко куче. Препоръчвам ви да си купувате възможно най-голям аквариум според мястото, с което разполагате и желанията ви. Това се налага за ваше улеснение, тъй като поддръжката на на големите аквариуми е по-лесна и те не са толкова скъпи, колкото може би изглеждат.

Правилното разположение

Когато избирате място за своя аквариум, имайте предвид, че преместването на аквариума след като веднъж вече бъде подреден е трудно. Украсеният и пълен с вода 100 литров аквариум тежи към 150 кг, без шкафа! Преди поставянето на аквариума съберете информация за стабилността на пода особено в по-старите сгради.
Тихо място в стаята, което е отдалечено от прозореца, е най-подходящо място за поставяне на аквариум. Слънчевата светлина от прозореца засилва растежа на водораслите (под водорасли нямам предвид растенията в аквариума, а тези малки зелени точици по стените му). Също така рибките плуват под наклон (с уста насочена нагоре) към слънчевата светлина.
В тъмен ъгъл на стаята аквариумът изпъква много по-добре оптически. Също така рибките не са често обезпокояване от движещи се хора, отварянето и затварянето на врати и други подобни движения в стаята.
По-подробна информация по въпроса за мястото на аквариумът можете да прочетете в статията – Място за аквариума.

Поставка на аквариума

В случай, че не желаете да поставите аквариума на шкав, ще ви трябва подходяща поставка. Тя трябва да бъде излючително стабилна с равна повърхност (нивелирът е незаменим).
Под аквариума трябва да бъде поставена плоскост от стиропор или стиродур, за да се избегнат деформации на конструкцията и напрежението от тежеста на аквариума, водещи до пукане на някое стъкло на съда.

Електрозахранване

Ще имате нужда от няколко електрически контакта близо до аквариума. Филтър, нагревател, осветление и други са необходими при оборудването на аквариума.
Ако е възможно, захранването трябва да бъде над нивото на аквариума с цел да се избегне разливането на вода в контактите при пълненето или сменянето на водата му.

Почистване и проверка за течове

Аквариумите, продаващи се сега, имат определени изисквания за безопасност. Въпреки това хубаво е да проверите стъклата или по-скоро местата, където са залепени, за производствени дефекти. Между стъклата и силикона не трябва да има никакви процепи.
Преди да поставите и украсите новозакупения аквариум го почистете основно, за да премахнете остатъците от направата му.
Аквариумът никога не се почиства с химически почистващи препарати, защото малките частици на химикалите могат лесно да причинят замърсяването на водата. Дори съдовете, с които ще пълните или сменяте водата в аквариума никога не трябва да са съдържали такива препарати. Почистването на стъклата става посредством гореща вода и подходяща чисто нова гъба. В зоомагазините се продават и специални препарати за почистване на аквариуми, които също може да използвате.
След почистването на аквариума го напълнете с вода за да проверите дали има течове. Ако до 2-3 часа няма течове, аквариумът е готов за експлоатация и аранжиране.

Успех!