Останахме без газ | Любопитни новини, прочетени над 5 млн. пъти | Безплатни блогове от Log.bg

16
Добави коментар
chrisbrown2
chrisbrown2

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към „Булгаргаз“, както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

„Булгаргаз“ ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.