Разликата между мениджър и лидер

110
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Разликата между мениджър и лидер

Публикувано от Майк Рам на 07.01.2009 г. в 11:39 часа

Напоследък в управленската литература тези две понятия доста често се смесват и се употребяват едва ли не като синоними. Между тях, обаче, има сериозна разлика, казва Pawel Brodzinksi в един чудесен пост в своя блог за управление на проекти.

Мениджмънтът е работа, докато лидерството е качество.

Можете да бъдете назначени на мениджърска позиция, но не и на лидерска. За да станеш лидер трябва да си скъсаш задника от работа и да докажеш способностите си в битка. Трябва да можеш да вдъхновяваш хората, да ги накараш да повярват, че могат да постигнат поставените цели и да ги мотивираш да работят по-усърдно. Или по-умно. Каквото и да е. Това съвсем не е същото като да им кажеш: “Идете и свършете тази работа и гледайте да е бързичко”.

Мениджърите, които не са лидери, казват на хората какво да правят. Микромениджърите отиват още по-надалеч – те казват на хората и как да си вършат работата.

Лидерите, от друга страна, само посочват целите. Те не само се отказват да поставят конкретни задачи, а поощряват инициативността и креативността на своите хора. Те вземат решения, когато се налага и винаги са готови да се заемат с проблемите, с които хората от техния екип се сблъскват.

Човек винаги би следвал своя лидер с желание, но не би следвал своя мениджър, освен ако не му наредят. Не че винаги имаме този избор, де.

Много точно казано. Може за някого да звучи тривиално, но за някои млади мениджъри е много важно да го знаят. Това, че някой те е назначил на позицията “project manager” не означава, че екипът ще те следва и ще изпълнява всички задачи, които му поставиш. За да ги спечелиш на своя страна и да станеш техен лидер, е необходимо много повече от една титла.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието му чрез RSS feed или по имейл.

Коментари