Какво да очакваме от Windows Phone през 2012 година

2
Добави коментар
user888
user888

Тази година очакваме излизането на две версии на Windows Phone. Едната е отбелязана като главна, а другата като второстепенна. Термините

главна и второстепенна отразяват номерациите на версиите, а не тяхната значимост за платформата. Очаква се двете версии да съществуват съвместно, а не втората да измести първата.

Windows Phone Tango

Първата версия на Windows Phone, която очакваме да излезе през средата на годината, е с кодово име Tango (Windows Phone 7.5.1). Очаква се тази версия на WP да увеличи потребителите на платформата, като намали изискванията на WP към хардуера на устройствата, като даде възможност на потребителите да пуснат на пазара устройства от нисък клас и с ниски цени. Смята се, че Microsoft работи заедно с Nokia по тази версия на Windows Phone.

Най-голямата промяна, която очакваме да видим в Tango, е намаляването на изискванията към хардуера на устройствата. Очакваме да видим на пазара устройства, които имат само 256MB RAM памет, което е двойно по-малко от RAM паметта в WP устройствата, които в момента са на пазара.

Приложенията, направени за тази версия на WP, ще използват по-малко RAM памет и други ресурси. Определени задачи, работещи във фонов режим, ще бъдат изключени. Разработчиците ще могат да правят приложения за Tango, Windows Phone 7.5 или и за двете версии. Потребителите на версията на WP, предназначена за устройства от нисък клас, ще могат да използват само приложенията в WP Marketplace, направени за тази версия. Това ще доведе до известна фрагментация в платформата. Не е ясно по какъв начин ще се определи кои от съществуващите приложения и игри за Windows Phone ще могат да работят за версията на платформата от нисък клас. До месец април, разработчиците се очаква да получат нова версия на Windows Phone SDK. Този SDK ще им позволи да тестват своите приложения за Tango устройства с 256MB RAM памет, както и за стандартни WP устройства с 512MB RAM. Разработчиците могат да изберат дали техните приложения да работят на Tango устройства.

Според някои слухове, в Tango SDK ще има поддръжка на C++, C#, Visual Basic, но тези слухове не са потвърдени.Твърди се, че Tango версията на WP ще поддържа 120 езика. В момента WP поддържа 35 езика.

Windows Phone 8 Apollo

Windows Phone 8 е част от Windows 8 продуктите, като всички те ще споделят общи основни технологии – кърнел, поддръжка на многоядрени процесори, сигурност, мултимедия, Metro-стил UI. Windows Phone 8 ще добави поддръжка на процесори от висок клас, включително на двуядрени такива. Тази версия ще включи поддръжка на четири различни резолюции за екраните на устройствата. В момента Windows Phone платформата поддържа устройства с екран с резолюция 480х800 пиксела. WP8 ще поддържа и външни microSD карти памет (за разлика от предишните версии на WP).

Новага функция Data Smart ще помогне на потребителите да се възползват максимално от своя data план, като в същото време Windows Phone 8 ще използва по-малко данни от преди. Системата използва WiFi, вместо мобилната мрежа, винаги, когато е възможно. Нова опция в уеб браузъра ще намали количеството използвани мобилни данни с около 30%.

Data Smart ще включва приложение за управление на използваните данни, както и live tile, който ще използва информация за тях. Local Scout опцията на Bing е ъпдейтната и ще използва съществуващите WiFi hotspot-ове, като в районите в които има WiFi hotspot на мобилния оператор, той ще бъде предпочитан пред мобилната мрежа.

Belfiore смята, че Metro UI, използван в Windows 8 и Windows Phone 8, ще стане познат на потребителите и, че стотици милиони потребители ще сложат Windows 8 на своите компютри, лаптопи, таблети и телефони, в годината след излизането на платформата. Очакваме Windows 8 и Windows Phone 8 платформите да излязат през последното тримесечие на 2012 година.

Windows 8 и Windows Phone 8 платформите ще споделят някои важни компоненти. За разработчиците, хардуерните производители, създателите на драйвери за устройствата двете платформи са много близки и разработчиците могат да използват почти целия код на своите приложения за различните платформи. За тях ще бъде много лесно след като са направили своето приложение за едната платформа, да го прехвърлят и за другата.

Microsoft се отказва от Zune PC client, който в момента се използва за синхронизиране на снимките, направени с телефона, в компютъра, както и за инсталиране на софтуерни ъпдейти на телефона. В Windows 8 приложението ще бъде заменено от специално приложение за Windows Phone 8. Изглежда, че нещата, които в момента изискват използването на Zune приложението, ще бъдат извършвани чрез cloud.Windows Phone 8 и Windows 8 устройствата ще имат NFC чипове, което ще позволи на техните потребители лесно да обменят информация. NFC технологията се използва и за извършване на плащания. Windows Phone 8 ще включва приложение, позволяващо на потребителите да плащат с помощта на своя мобилен телефон.

Windows Phone 8 ще поддържа IP Multimedia/Rich Communications Suite (IMS/RCS) VoIP стандарта, известен под името RCSe. Тази функционалност ще бъде предоставена на потребителите от специално приложение, като в операционната система ще бъдат интегрирани тези възможности. Изглежда, че Skype ще бъде опционен в Windows Phone 8. Вероятно мобилните оператори ще могат да изберат дали опцията да съществува или не.

В Windows Phone 8 ще бъде добавена нова възможност за комуникация между приложения, базиран на Windows 8 Contacts. Ще бъде включена възможност за създаване на native приложения за разработчиците, не само за партньорите на Microsoft, както е в момента. Това ще помогне на разработчиците по-лесно на създават версии на своите приложения за Windows 8, Windows Phone 8, iOS, Android, след като вече са създали версия на това приложение за една от мобилните платформи.

Camera приложението е напълно преработено в Windows Phone 8, като позволява на разработчиците на third-party приложения (включително и на Nokia) да увеличат възможностите на камерата.

Microsoft твърди, че Windows Phone Marketplace ще има над 100 000 Mango (Windows Phone 7.5) приложения, когато излезе Windows Phone 8. Всички те ще бъдат съвместими с Windows Phone 8. Подобрения в Marketplace ще показват приложения, свързани с търсеното.В тази версия Microsoft се обръща и към бизнес пазара. Windows Phone 8 ще включва пълна поддръжка на Exchange ActiveSync (EAS), включително криптиране (благодарение на BitLocker) и Windows 8 Secure Boot. BitLocker по подразбиране е включен във всяко Windows Phone 8 устройство, което означава, че те всички устройства са защитени.

Windows Phone 8 ще включва и ъпдейтната версия на Office Mobile Apps, подобрено управление на устройствата чрез System Center, както и възможност корпорациите да разпространяват и управляват приложение, зад своя firewall.

Тагове: Apollo, Microsoft, Tango, Windows 8, WP, WP7, WP8