Не “корпорациите” са виновни за ACTA

39
Добави коментар
Longanlon
Longanlon

ACTA изобщо не е първият опит за тотален контрол върху интернет и неговото съдържание с мотива за борба с пиратството на интелектуална собственост, който се приема тихомълком под лобиски натиск и после се отхвърля след граждански протести.

Енея:
… всички въртим очи като ги чуем колко са били глупави и нагли за тези опити, особено в ретроспекция … Това… постоянно се случва и … не се отказват. Едни и същи отрасли, използват едни и същи стратегии и дори едни и същи аргументи отново и отново и отново… и всеки път минаваме през един и същи процес….

Кой обаче не се отказва, кой продължава с тия опити и защо? Обичайното обяснение е, че големите продуцентски компании имат интерес да държат авторите и изпълнителите в подчинение и да издояват потребителите – и че те са най-заинтересовани от подобни драконови мерки, с цел да имат максимална печалба от остарелия си бизнес модел.

Само че всички бизнеси поставят печалбата над всичко, а пък далеч не всички правят такива работи. Да не говорим, че печалбата винаги е била в новите бизнес модели и обичайно бизнесите охотно захвърлят старите, за да успеят да прецакат и изпреварят конкуренцията, първи вземайки парите на потребителя по най-удобния за него начин.

Не са компаниите

Ще забележите, че настоящата битка не се води от продуцентските компании, от музикалния или филмов бизнес – води се “от тяхно име”, от техни “представители”, организации “за защита правата на продуценти и разпространители” – като известния български ПРОФОН. Такива организации са тези, които подкупват, лобират, натискат за прокарването на такива закони.

Разбира се, те са финансирани от съответните фирми, продуцентски компании и т.н. но ако човек е дори повърхностно запознат с начина на управление на големите бизнеси му става ясно, че именно тия лобистки фирми са активната страна в цялата работа, те лобират първо пред компаниите за да им отпуснат пари… за “борба с пиратството” и после използват същите лобистки методи пред правителствата, за да приемат законите. Защото само те печелят от това.

Особено показателно е как те отчаяно и по всякакъв начин се опитват да се наместят между компанията (или изпълнителя) и потребителя – искат приходите от концерти и продажби автоматично минават през тях и те да отчисляват такси от продаденото – уж за уреждане на авторски права. Т.е. опитват се да имат независимо, постоянно финансиране, за да не се налага непрестанно да врънкат продуцентските фирми за пари за “борба”. В Русия тамошната паразитна организация “за защита на права” обвини Deep Purple, които сами продуцират и издават песните си, че не са й платили… за собствения си концерт.

Стар феномен

Гореописаното е много подобно на синдрома, който изключително много организации за защита на някакви права или  борба за нещо или с нещо развиват с времето. Те осъзнават, че докато има проблем, ще има и пари за тях, а изчезне ли проблемът, ще станат излишни.

Такива са безбройните организации за кастриране на бездомни кучета, които знаят, че ако наистина премахнат бездомните кучета ще трябва да се саморазпуснат. Такива са огромната част от фалшивите “ромски” организации, които не ги ебе за интеграцията на ромите, защото ако ромите се интегрират успешно, кранчето на парите ще спре. Такива са палестинските терористи от Хамас и Фатах, чийто най-голям кошмар е свободна Палестина – защото тогава няма да има срещу кого да се борят и съществуването им ще е безсмислено.

Не компаниите, а “представителите”

В стремежа си да преследват парите на потребителя, компаниите се променят непрекъснато, променят и сменят драстично цялостния си имидж, облик, бизнес модел. За тях това не е проблем да го направят и в случая с търговията с музика и филми. Но е голям проблем за лобистките организации.

Защото, всъщност именно те са печелившите от цялата работа и никой друг – те са просто паразити на гърба на музикалните и филмовите компании, и на гърба на потребителите. Те с всички сили се опитват да попречат на прогреса, който би ощастливил и бизнеса и потребителите – защото при тоя прогрес, те самите ще станат излишни и никой няма да им дава пари да се борят с нищо.

помощ за абонамента? – – –——– – – – АВТОРСКИ ПРАВА И ПРЕПУБЛИКУВАНЕ

Tags: ACTA, АКТА, лобизъм, ПРОФОН