25 въпроса към… Рапър

3
Добави коментар
gancheff
gancheff

Днес 15-те въпроса са 25. И са към рапър. Механика на думи (Werd Mechanic) е част от So Called Crew. В началото на тази година SCC издадоха албума си „Изрезки“, който съдържа 15 песни.  

Преди да видите какво има да ви каже един рап изпълнител, можете да прочетете първите две части от поредицата интервюта с интересни хора – интервюто с Политолог и интервюто с Левскар.

– Всички рапъри са наркомани, нали? Така казват в онези клипчета от Здравното министерство. Ти какви наркотици взимаш?

– В Здравното министерство са на хероин – аз тях и да искам не мога да ги стигна. А наркотици не взимам, защото с парите си купувам оригинални дискове на независими рап изпълнители, чиято музика ме вдъхновява.

– Ъпсурт или Мишо Шамара?

– Ъпсурт правеха много добри неща, но напоследък не поддържат ниво, а и ги мързи доста. Шамара е нелеп, прави фийтове с невръстния си син, но нали и той хляб трябва да яде…

– Кой от тези рапъри би бил жив сега ако зависеше от теб: 2Pac, ODB, Proof или Eyedea?

– Eyedea. Един артист, който издигна необратимо хип-хоп музиката на интелектуално и емоционално ниво и накара милиони хора да гледат на хип-хопа като на изкуство, поезия… всичките си отидоха твърде рано, а той и 2Рас – прекалено млади.

– Твоята група „So Called Crew” издаде албум наскоро. Изкарахте ли много пари от него?

– Извадихме два тиража, колкото да има колекционерски бройки за ценители – приятели, фенове, фенки (хехе). От продажбите най-много да си покрием разходите, но се надяваме музиката ни да достига до все повече хора, които да идват на наши участия и да се забавляваме. От изпълнения на живо също няма да забогатеем, но кьорав лев, колкото да се почерпим и да имаме стимул да отделяме все повече време и енергия за музика пада понякога.

– Кой е най-добрият рапър от вашата група?

– Вътре няма случайни хора – всеки един може да покаже завидни умения по всяко време. Ако някой не вярва – нека се пробва.

Чуйте един от траковете в албума „Изрезки“

– Аз не разбирам много от рап музика. Коя песен би ми пуснал за да ме накараш да започна да се кефя на този стил?

– Напоследък слушам все по нестандартни представители на жанра, но в главата ми изскача: Eyedea & Abilities – Star Destroyer. Но има много видове рап и е трудно да определя кое точно би зарибило даден човек.

– Преди години по телевизия „ММ” пускаха много български рап. Сега почти няма български рап по телевизията. Само Криско. Защо стана така?

– Отчасти умишлена цензура (някои хора така си измиха ръцете от случая „Индиго“), но от голямо значение е и пренасищането на жарна с пълни некадърници. Нямаше много качествени рап артисти по телевизията, то и сега е така. Затова няма и сцена. Това е моята теория.

– Коя е най-тъпата рима от рап песен, за която се сещаш? И на английски, и на български.

– Веднага се сещам за култовото „и затова запомни едно – тук сме Шамара и Ванко Едно„. На английски – често се изумявам от речника на Лил Уейн.

– Как реши, че искаш да станеш рапър? Кой те вдъхнови?

– Със слушането на рап в огромни количества дойде и желанието да се пробвам. Най-големи заслуги бих приписал на Ndoe (a.k.a. Cmotan MC) и Митака от DRS, Газа и Гайдата от Нокаут, а от чуждите рапъри – Eyedea, Slug и шведите от Looptroop Rockers.

– Момичетата кефят ли се на рапъри? Ти имаш ли много фенки?

– Кефят се, за щастие. Фенки имам, но никога не са достатъчно.

– Кой би бил по-добър на рап батъл – Барак Обама или Владимир Путин?

– Макар че цветът на кожата на Обама му дава предимство в рапа, Путин е умел в манипулирането на тълпата, което ще му донесе победата. Пък и „белият“ рап винаги за мен е бил по-качествен. Eyedea ще ги изрине и двамата, обаче.

– Вие пеете повече за някакви социални проблеми. Защо не го раздавате по-ларж? Защо не пееш, че имаш много пари и яка кола?

– Защото нямам много пари и яка кола. А дори и да имах – пак щеше да ми се пее за нещо по-смислено. Не обичам да се хваля. А и не съм „car-person“, предпочитам велосипед.

– Един от вашата група казва „Само интелекти извират от Борово”? Кой ти е любимия квартал на София? Борово ли?

– Изток винаги ми е бил приятно спокоен, но и Фондови жилища е ОК. От Борово нямам кой знае какви впечатления, но там е извор на таланти, наистина.

– Кой ти е любимият български владетел?

– Цар Симеон. България на три морета. Тривиално, но ме кефи как звучи.

– Защо комунистите са измислили панелните блокове?

– За да може бездарните рапъри да се филмират, че имат тежък социален живот и живеят в гетото.

– През последните години в България дойдоха много известни изпълнители. Има ли голяма сцена в нашата страна?

– Те у нас все идват някакви престарели звезди с поугаснали кариери, които незнайно защо все още някой слуша. Nana и Dr. Alban бяха наскоро у нас, за Бога! Очаквам скоро да докарат у нас DJ Bobo и Ace of Base. А един DMX вече 2 пъти му отлагат участие. Сцена нямаме, организаторите у нас са твърде алчни, за да поканят някоя актуална звезда, а и доходите на средностатистическия българин не биха му позволили да си закупи билет.

– Устата ли е най-добрият рапър от чалгарите? И кой е най-добрият чалгар измежду рапърите?

– Устата е безподобно извращение и нагледен пример за състоянието на родния шоу-бизнес. Определено е най-добрият рапър от чалгарите. Всъщност той е и най-добрият чалгар измежду рапърите. Нека го обобщим обаче като най-добрия рапър сред рекламиращите сладолед.

– Жертва ли си на пиратството на музика в интернет?

– Ами наскоро качиха моя песен от албума „Изрезки“, която не беше предвидено да бъде пусната за свободно слушане на този етап, но аз го приемам по-скоро като комплимент и възможност да ме чуят повече хора, отколкото като „ограбване“. В крайна сметка, ако някой харесва музиката ми и иска да ме подкрепи – ще си купи диска от мен, въпреки че е чувал парчетата вътре.

– Защо лошото време винаги „изненадва” управляващите – без значение дали са от БСП или от ГЕРБ?

– Интересно явление, може би „няма пари“ за синоптици и снегорини. Или може би нарочно се правят на изненадани за да изглежда по-голямо геройството, когато изчистят малко сняг от улиците. А може би просто така си вършат работата във всеки аспект.

– Ако излезеш със Симеон Дянков да пиете по две бири, за какво ще си говорите? И в кой бар, всъщност, бихте седнали да пиете бира?

– Предполагам, че ще е някъде, където той ще може да си вземе дозата необезпокояван – „Червило“ или „Ялта“, например. Първото, което ще го попитам – на какви точно наркотици е – като го гледам отстрани, ми изглежда, че са някакви доста качествени. Второто – бюджета за 2012г малка „Маргарита“ ли ще е или голяма и дали ще остане някой лев и за чеснов сос?

– Навремето се казваше, че хип-хопа има 4 елемента – рап, графити, брейк денс и DJ. Сега още ли важи това? Има ли нови елементи на хип-хопа?

– Елементите може би станаха повече, но никога не са ме вълнували всичките. Всеки прави това, което го влече. Ние драскахме графити навремето, бяхме зарибени, но DJ или брейкър никога не съм искал да бъда, само защото е елемент от хип-хоп движението. Бийтбокса доби огромна популярност последните няколко години, със сигурност е неизменна част от културата, но на мен лично не ми харесва като форма на изкуство. Музиката си остава на първо място за мен.

– Ако ми се прииска и аз да бъда рапър, какви напътствия би ми дал? Какви първи стъпки би ми препоръчал?

– Ами първото най-важно е да си слушал много рап. Няма как да си добър в музика, която не си слушал или не обичаш. Освен това трябва да пишеш много – никой не е блеснал с първия си текст или с десетия. Умението и при писането, и при изпълнението се изгражда с практиката. Разбира се, трябват и малко акъл и усет към нещата. Не може 2012г някои хора (било то и с 20-годишна практика) да рапират и римуват като първолаци. Едно елементарно вслушване и човек ще забележи, че дори и комерсиални артисти като Lloyd Banks използват по-сложни римови конструкции, а не римуват само на „а“ и на „е“.

– В момента кой прави най-здравия рап в България?

– ILLMATE, So Called Crew, DRS, Нокаут… последните се завърнаха с гръм и трясък на родната сцена неотдавна. Ъпсурт ги отписах последната година, но все още имам надежди да изкарат нещо качествено.

– Музиката или рисуването – кое е по-красивото изкуство?

– Коренно различни са и не мога да ги сравня, но аз лично винаги съм предпочитал музиката – доставя ми много голяма наслада.

– Кой е най-добрият град за живеене… в България?

– Сигурно ще прозвучи цинично, но у нас отдавна няма добър град за живеене, има два-три просто „годни“ за оцеляване.

Можете да видите SCC в клуб „Строежа“ в Студентски град. Момчетата ще забиват на 23 февруари. Ще бъдат в пълен състав, като ще ги подкрепят DJ-ите от Fruit Sessions. Входът ще е 5 лв.
Повече информация – във Фейсбук. 

И в края – още малко полезни ресурси:

– Механика на думи във Facebook

– So Called Crew във Facebook

Like this:

Like Зареждане…

Related