Китайският посланик в Обединеното кралство: Китай не е комунистическа страна

1
Добави коментар
EpohalniVremena
EpohalniVremena

Cheryl Chen
01.02.2012

Tweet

Китайският посланик в Обединеното кралство: Китай не е комунистическа страна

 

Скрийншот показва Джеръми Паксман от предаването на BBC „Newsnight“, който пита китайския посланик в Обединеното кралство Лиу Шяоминг дали е комунист. Очевидно, той не е. (Courtesy of BBC)

 

 

Скрийншот показва Джеръми Паксман от предаването на BBC „Newsnight“, който пита китайския посланик в Обединеното кралство Лиу Шяоминг дали е комунист. Очевидно, той не е. (Courtesy of BBC)

Човек би очаквал, че ако пратеник на китайската комунистическа партия (ККП) в чужбина бъде попитан дали е комунист, отговорът би бил прост и ясен: Разбира се, че съм.

Лиу Шяоминг (Liu Xiaoming), посланикът на ККП в Обединеното кралство, наскоро направи нещата по-сложни. Когато бе попитан: „Вие комунист ли сте?“ от Джеръми Паксман (Jeremy Paxman) от BBC, Лиу се поколеба.

„О, не, ние в Китай мислим, че управляващата партия е комунистическата“, каза той в предаването “Newsnight” на BBC миналата седмица. „В момента членовете на партията са 70 млн. души. Но не трябва да забравяте, че Китай е страна с 1.3 млрд. население. Затова не мисля, че може да наричате Китай… комунистическа страна.“

Грешката обаче ловко бе изчистена при официалния препис. „Ами, в Китай…“, гласи преписа на уебсайта на китайското посолство в Обединеното кралство. Неудобното „О, не“ е изчезнало.

70-те млн. партийни членове на Лиу също услужливо са поправени на 80 млн.

Лиу продължи: „Китай е социалистическа страна. Ние казваме, че Китай е социалистическа страна с китайски характеристики.“ Той заекна няколко пъти на последната дума.

Необичайното твърдение, направено от високопоставен дипломат – че той не е комунист и че Китай не е комунистическа страна – предизвика дебати и дискусии онлайн.

Изказването на Лиу бе осмяно от китайските нетизени. Един блогър пише: „Защо посланик Лиу не си призна, че е комунист? Срамуваше ли се да признае?“

Някои видяха в коментарите следи от развиващата се PR стратегия на партията: омаловажаване на тези елементи от идеологията й, които не са по вкуса на Запада, наблягайки на прилики. „Лиу е опортюнистичен и егоистичен, когато взаимодейства с демократичните страни и Запада – заяви писателят дисидент Джу Шиншин (Zhu Xinxin) от провинция Хъбей пред базираната в Ню Йорк телевизия New Tang Dynasty (NTD). – Той се опита да прикрие идеологичните различия и антагонизма на ККП.“

Други приеха думите на Лиу като знак, че партийните апаратчици са загубили вяра в ККП.

„Идеологията на повечето китайци вероятно вече не приветства комунизма. Сега те вярват само във властта и богатството. … Ето защо той даде ново обяснение“, коментира пекинският учен Чен Йонгмяо (Chen Yongmiao) за NTD.

ККП е станала привилегирована класа, която притежава властта и богатствата в Китай, посочва дисидентът Джу. Да станеш партиен член е просто бърз начин за достъп до това богатство и власт в съвременното китайско общество, отбеляза той.

Прогнозата на Джу е мрачна: Китай не е комунистическа страна, нито социалистическа, а страна на примитивен непотистки капитализъм по отношение на икономиката и тоталитарна диктатура – в политически план.

Според Чен Йонгмяо хората от горните слоеве на обществото и тези от партийната система, като посланик Лиу, в действителност не разбират как се чувстват хората от „дъното“.

„Тъй като в ядрото на системата те няма да разберат какво е да живееш под тоталитарно управление. Ако попитате някого от долните слоеве на обществото, той със сигурност ще каже, че Китай е комунистическа страна – поясни той. – Защото гонението и икономическата експлоатация от страна на комунистическата партия върху тях наистина съществуват.“

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Хората осъзнали злата същност на комунистическата партия, нейната отрицателна и пагубна роля в историята на човечеството, имат възможност да осъдят комунизма и отстранят от себе си комунистическото клеймо – Белегът на звяра [The Mark of the Beast]…