Папата иска среща с Фидел Кастро

2
Добави коментар
plovdivweek
plovdivweek

Свят
  

Папата иска среща с Фидел Кастро

PlovdivWeek на 19/02/2012, 11:33

Снимка: rawstory.com

Папа Бенедикт XVI иска да се срещне с Фидел Кастро при посещението си в Куба следващия месец. Дали това ще се случи обаче за момента остава неясно, тъй като проблем може да се окаже нестабилното здравословното състояние на 85-годишния лидер на кубинската революция. Това предаде Ройтерс.

Засега в графика на тридневната визита на папата в Куба е планирана среща само с по-младия брат на Фидел и настоящ лидер на страната – 80-годишния Раул Кастро. Той ще посрещне Светия отец при пристигането му на 26 март, а на следващия ден двамата ще имат официални разговори в Хавана. Освен това по време на визитата си главата на Римокатолическата църква ще почете и най-известната религиозна реликва на Острова на свободата – Девата на Добродетелта.

Според информация от държавния департамент на САЩ, Куба официално е била атеистка държава от 1959 до 1992 година, когато конституционни промени разделят държавната от религиозната власт. Католическата църква има най-много последователи в страната. Неин  ръководител е кардинал Хаим Ортега, който е отявлен критик на комунистическото управление и защитник на репресираните от режима.