Адвокат във Варна

1
Добави коментар
1000firmi
1000firmi

В схлупена къщурка, скрита сред палати на именити варненци на Траката, живее една възрастна и много болна жена. 85-годишната Вангелина Желязкова едва свързва двата края с месечен доход 130 лв., които не й стигат само за лекарствата и хляба. „А сега изведнъж се оказва, че съм богаташка, защото дължа 1 млн. лв. на адвокат и всеки ден би трябвало лихви да плащам. Нямам представа колко ми струва лихвата. Това са цифри, които не мога да си представя. Нямам представа защо от мен ги искат тези пари. Чудя всеки ден защо всичко това се случва точно на мен“, проплаква леля Вангелина.

Срещу нея има заведено дело, което е на етап апелативен съд. До месец магистратите трябва да се произнесат дали договорът, който жената е подписала, е истински, и дали наистина дължи близо 1 млн. лв. Въпросният кетап бил парафиран през 2009 г. Той е бил за адвокатски услуги с адвокат Силвия Хинева. Според договора, представен в съда, възрастната жена трябва да наплати на юриста половината от имотите си. Срокът за плащане на част от сумата е бил 7 дни от подписването на документа, а за всеки ден просрочие лихвата е 0,5 процента. Настоящите защитници на възрастната жена са изчислили, че тя дължи около милион лева.

„Аз тази жена нито я познавам, нито имам взимане-даване с нея. Виждала съм я два пъти, но никога и дума не сме разменили“, кълне се леля Вангелина.Възрастната жена вече 17 години не излиза от съда

Причината леля Вангелина да има нужда от адвокат е, че започнала дело за разваляне на договор за гледане и издръжка още преди 17 години, което и до ден-днешен не е приключило. „Останах сама, след като мъжът ми почина през 1980 г. Въпреки че имам гарсониера до пожарната, живеех тук, на Траката, за да мога да се изхранвам от градинката. Едни големци от общината обаче дойдоха при мен и ми предложиха да им оставя имота си след смъртта си срещу гледане и издръжка. Те искаха да строят на мястото до мен. Съгласих се и подписах. Но те, вместо да се грижат за мен и да ми дават издръжка всеки месец, от която да преживявам, идваха в имота ми само да оглеждат земята. Почнаха да ме уговарят да ми сковат една барачка някъде в двора, където да си живея, а през това време те да си строят каквото искат върху моята земя. Ама нито ме хранеха, нито ме гледаха според договора“, разказва женицата. Въпреки че тя не се съгласила на новите им условия, те все пак почнали да строят в парцела до нея, навлизайки в нейния имот. Така се стигнало до дело за разваляне на уговорката. Съдът решава в полза на леля Вангелина, но признава, че изгонените остават собственици на две седми идеални части от построената вила, стъпила и в нейната земя. Сега тя води дело за това, че половината от вилата трябва да бъде дадена по право на нея. И тук се намесва адвокат Хинева като защитник на бабиния имот.

Иска всичко да свърши и да спи спокойно

„Погледнете ме – направо се чудя как още съм жива. Мога ли да се радвам и на какво? С тези 100 лв. на месец, с хипертонията, с очите, със слуха, с гушата, със сърцето и туморите, които наскоро вадих, дори на доктор не смея да отида. Защото трябва да дам пари за автобус, а после 2,70 лв. за преглед, по време на който докторът, вместо да ме преслуша, седи и гледа в компютъра“, коментира леля Вангелина. Жената отдавна вече няма доверие никому. „Вече 20 години съм в напрежение по тези съдилища. Как държавата позволява да се случва това? Не съм някоя професорска или президентска щерка. Нищо не съм. Аз даже образование нямам. Как да защитя малкото, което ми е останало? Ами нали като ми го вземат, ще остана на улицата или ще ме тикнат в затвора? Искам да се освободя. Искам всичко да приключи, за да мога най-после да изкарам една спокойна нощ“, плаче с горчиви сълзи жената. Вярва, че единственото, което все още я поддържа жива, е вярата й в Бог. „Ако не беше това, досега да съм умряла сто пъти“, казва жената. Истината обаче е, че има достатъчно хора, които биха били доволни леля Вангелина да угасне час по-скоро, защото тя наследници няма, които да отбраняват имота й.

Метър по метър имотът се топи

За да стане ясно как така една стара и болна жена предизвиква такива страсти и е седнала едва ли не на гърне със злато, леля Вангелина обяснява какво се е случило през годините. Апартаментчето, което има до пожарната, всъщност й е дадено навремето от общината. „С мъжа ми имахме къща, но ни я взеха, защото трябваше да се разширява пътят. Затова ни дадоха една стаичка на центъра“, казва жената. Имотът на Траката пък преди много-много години по документи е бил с размер 2250 квадрата. През времето земята е била щавена малко по малко по най-различни поводи. Къде държавата е взела малко, къде съседите са си преместили оградата или са подкопали няколко метра, за да си построят гараж. В момента земята на бабата се е стопила до 900 квадрата. А най-новото е, че по искане на общината оградата на леля Вангелина трябва да мръдне с метър-два навътре заради разширение на път. Съседът няма как помръдне солидарно своя дувар, защото точно на границата има солиден гараж. Така че който умее да гледа напред и е запознат с градоустройството, който умее да смята и предвижда, знае как да опази всеки сантиметър. Защото на Траката отдавна няма място за схлупени къщурки и зеленчукови градини за прехрана на пенсионерите.