Как да се храним за повече енергия?

42
Добави коментар
temi
temi

Повечето хора, които се оплакват от преумора и липса на енергия, не приемат достатъчно висококачествена храна, за да поддържат организма си здрав, да не говорим за енергичен. Как да се храним за повече енергия?

Знаем как да се храним правилно, но не го правим в напрегнатото ежедневие. Всички храни си приличат по едно – разграждат се до определени съставки, но тялото усвоява някои от тях по-лесно от други. Източниците, които организмът усвоява с най-голяма лекота, са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестия хляб, тестените изделия и ориза, защото всички те лесно се преработват до глюкоза.

Глюкозата се свързва с кислорода в клетките и образува АТФ (аденозин трифосфат), който се натрупва и използва при нужда. Ако този процес протича нормално, всичко е наред и разполагаме с достатъчно енергия. Ако нещо в процеса обаче се обърка, потокът от енергия пресъхва. 3 възможни причини за нарушен приток на енергия

В производството на енергия голяма роля играят витамините – най-вече витамините от група В и коензим Q10. Витамините от група В сравнително лесно се набавят с храната, но способността ни да приемаме коензим Q10 намалява с възрастта. Освен това, тези хранителни вещества се разрушават вследствие на прием на алкохол или пушене. Без кислород, глюкозата не може да бъде усвоена от клетките. Влошеното дишане, влошената циркулация на кръвта и повредените кръвни клетки (при анемия) са все фактори, които влияят на енергичността ни. Някои въглехидрати са твърде ефективни в производството на енергия. Храни като белия хляб или поничките се преработват толкова бързо, че ако организмът ни приеме прекалено голямо количество – а, да си признаем, това често се случва с тези храни, той се превъзбужда, изпада в паника и натрупва захар – и тъкмо тези запаси ни правят дебели. Телата ни наистина ги бива в това, защото онези наши предшественици, които не са трупали запаси по този начин, обикновено не са преживявали недостига на храна. Най-добрият съвет при промяна на навиците на хранене, даван от много диетолози, е следният: не мислете за онова, от което се лишавате, вместо това, съсредоточете се върху новото, което усвоявате. Водете си дневник на храненията, за да следите как, какво и кога ядете… и най-важното – защо. По този начин ще отсеете моментите, когато ви е трудно да се придържате към правилата, както и други навици, които вероятно възпрепятстват притока ви на енергия.

Шестседмичен план за преобразяване на притока на енергия

Всяка седмица се концентрирайте върху усвояването на един нов навик. Може да опитате с всички едновременно, но ако се окаже трудно да се храните редовно и пълноценно, напредвайте малко по малко всяка седмица. Похапвайте често. Нека не минават повече от 3 часа между отделните хранения. Редовните, здравословни леки закуски означават, че няма да поемете твърде много храна по време на основното хранене. А загубата на част от енергията се дължи именно на преяждане – около 10% от всекидневния приток на енергия се изразходва за храносмилане и едно по-обилно хранене принуждава организма да свърши цялата работа наведнъж. Леките закуски далеч не са така натоварващи. Освен това, те поддържат нивото на захар в кръвта постоянно, като по този начин осигуряват приток на енергия през целия ден. Прибавете към менюто си енергийни въглехидрати. Приемайте порция пълнозърнести храни с големината на юмрук при всяко хранене – те са източник на витамин В и не се разграждат твърде бързо. Такива са например пълнозърнестите спагети, кафявият ориз, овесените ядки и черният хляб (около 2 филийки). Тези храни съдържат фибри, а фибрите забавят навлизането в кръвта на захарите, съдържащи се във въглехидратите, което означава нисък разход на енергия през деня. Прибавете към менюто си енергийни протеини. Приемайте порция протеини с големината на тесте карти при всеки обяд – а ако искате наистина да се почувствате по-енергични, приемайте известно количество и на закуска. Това означава повече месо, риба, яйца (две), извара, сирене, тофу. Пийте достатъчно течности – от 1 до 2 литра на ден, като тук не включваме алкохолните напитки, както и тези, съдържащи големи дози кофеин. 21.02.2012/Биляна Божилова