Интересни факти за Аржентина – тема за Аржентина – Idi.bg

62
Добави коментар
diamant
diamant

Ето няколко интересни факта за втората по големина държава в Южна Америка след Бразилия – Аржентина – страната с богата култура и история.

 Аржентина, чието наименование в буквален превод означава “Сребърна земя“, е обширна държава, която разполага с  богати и интересни култура, история и география. Столицата на Аржентина е Буенос Айрес

Географски факти за Аржентина

Площ: Общата площ на Аржентина е около  2,766,891кв. километра, от които  30,200кв. километра са покрити с вода. Разстоянието между най-северната и най-южната точка на страната е 3,900 километра, а между най-източната и най-западната –  1,400 километра. Според последното преброяване, населението на Аржентина наброява приблизително  40,412,376 души.

Климат: В по-голямата част от страната климатът е умерен. Въпреки това се наблюдават известни климатични вариации.  Растителен и животински свят: Биоразнообразието, което е характерно за тази страна, не е присъщо за никоя друга. Тук можете да видите субтропични растения, както и пасища, характерни за ширините на саваната. В мочурливите райони се срещат множество водни растения.

Субтропичните северни райони на Аржентина се обитават от многообразие от животни като пума, оцелот, ягуари, както и различни видове маймуни, кучета, разнообразие от влечуги –  крокодили, морски и сухоземни костенурки. Можете да срещнете и вълци, мравояди, котки, лисици и елени. Западната част на страната е дом на животни като лама, лисици и гуанако , а южната – пуми, диви мечки, морски слонове, морски лъвове, пингвини и други. В Аржентина е богато и разнообразието на птици – колибри, фламинго, лястовици, ястреби, соколи и чапли.

Културата  на Аржентина

Официалният език в Аржентина е испанският. Други езици, които се говорят от части от населението, са италиански, френски, английски и немски.

Повечето от жителите на страната са римокатолици, населението с различна от тази религиозна ориентация е 2 % ( протестанти, евреи и др.). До 1994 година е съществувал закон, според който хората, заемащи  високи ръководни постове, е трябвала да са задължително римокатолици. Но този закон е отменен.

Танцът танго  е въплъщение на аржентинския народ. Фестивалът на тангото се чества от 1999 година насам и се провежда в столицата – Буенос Айрес.

Аржентина е прочута с високата консумация на населението на говеждо месо, наричано от местните “ bife de chorizo“. Известно ястие за кухнята на Аржентина са пирожките, пълни с късове пилешко месо, може и говеждо, царевица или други  зеленчуци. В този район се произвежда вино от 16-ти век и страната се нарежда сред най-големите винопроизводители в света – с над 1800 винарски изби.

Националният спорт на Аржентина е нарича “пато“ и представлява комбинация от поло и баскетбол. Най-широко разпространената игра е футболът.

Интересни факти за Аржентина Аржентинският лекар, автор  на философски творби, един от ръководителите на кубинската революция – Ернесто Че Гевара става символ с международна слава през 1960-те.

Аржентина е мястото, където са били направени някои от най-старите разкопки на динозаври.

Аржентина се гордее с няколко носителя на Нобелови награди: Карлос Саведра Ламас( 1936) и Адолфо Перес Ескивел – Нобелова награда за мир, Луи Федерико Лелоар – Нобелова награда за химия (1970), Бернардо Усай ( 1947) и Сесар Милстейн ( 1984) – Нобелова награда за медицина.

Аржентина е първата страна в Латинска Америка, в която са били узаконени еднополовите бракове (през 2010 година).

Грамотността  на населението държи високи нива – 97%.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3531 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност