Новите 7 чудеса на природата

25
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

След 4-годишна изключително оспорвана надпревара, новите 7 чудеса на природата са вече факт. На 24 ноември 2011 г. светът отличи 7-те от общо 28 естествени феномена, които вече ще бъдат наричани Новите 7 чудеса на природата. Приветствайте ги!

 

Кампанията за избор на Нови 7 чудеса на природа започна през 2007 г. като част от Фондация „New7Wonders”, основана през 2001 г. от Бернард Вебер със седалище в Цюрих, Швейцария. Според уебсайта на фондацията инициативата се финансира от търговски дружества, а не от правителствени, общински или държавни средства.

 

Първоначално в надпреварата за избиране на Нови 7 чудеса на природата бяха включени 440 феномена, представени от 220 държави, сред които и България с Белоградчишките скали. След гласуване на 100 млн души от цял свят списъкът на кандидатите за Нови 7 чудеса на природата бе сведен до 77, от които накрая останаха 28 финалисти. На 24 ноември 2011 г. станаха известни и окончателните победители.

 

Новите 7 чудеса на природата – Река Амазонка и тропическите й гори, Южна Америка

 

Река Амазонка е най-пълноводната река в света и главната напоителна артерия на амазонските тропически гори в Южна Америка. Водосборът й формира около 1/5 от общия речен поток в света – има поне 1000 притока, 17 от които са с дължина 1600 км. всеки.  Амазонските тропически гори се простират в границите на 9 държави от континента, с най-голям дял в Бразилия. Това е местността с най-голямо биоразнообразие в света, осигуряваща живота на хиляди видове растения, птици, риби, бозайници и насекоми.

 

Новите 7 чудеса на природата – Водопадите Игуасу, Аржентина / Бразилия

 

275-те водопада, образуващи величествена водна стена в полукръга форма и забулена в мъгла, са разположени на река Игуасу на границата между Аржентина и Бразилия. В превод името означава „Голямата вода“. Заобиколени от субтропична дъждовна гора, спортни маршрути и алеи, те са една от най-красивите и популярни природни туристически атракции. Повечето водопади със средна височина 65 м., но има и такива, които надвишават 80 м, а общата  им дължина е над 3 км.  

 

Новите 7 чудеса на природата – Остров Джеджу, Южна Корея

 

Вече споменахме остров Джеджу, когато ви „разходихме“ до Парка на секса „Loveland“ , намиращ се там. Но далеч не това е причината островът да се нареди сред Новите 7 чудеса на природата. Освен, че е любимо място за меден месец на младоженските двойки заради плажовете с бял пясък, палмите, красивите залези и изумрудените води, Джеджу е популярен с вулканияния си произход, дело на който са множество забележителни форми. Такива са пещерата от лава Манджангул (една от най-дългите в света и отчасти отворена за посещение) и кратерът Сангунбури (в който живеят над 400 вида растения и животни и който е частна собственост).  

Новите 7 чудеса на природата – Заливът Ха Лонг, Виетнам

 

В превод, името на залива Халонг в провинция Куанг Нинг означава „залязващият дракон“. Със своите 1553 кв. км площ и над 2000 скални образувания (предимно варовикови) с причудлива форма, той влиза в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство като територия с геоложко и естетическо значение. Някои от карстовите форми наподобяват пещери и са идеални за изследователски експедиции. Историческите проучвания пък са открили доказателства за праисторически живот от преди десетки хиляди години. Днес заливът е дом на 14 ендемични (билогичен вид, разпространен в определен географски район) растителни вида и на 60 ендемични животински вида.

 

Новите 7 чудеса на природата – Подземната река Пуерто Принцеса, Филипини

 

Намира се на територията на островната провинция Палаван във Филипините и е част от Национален парк „Подземна река Пуерто Принцеса”. Дълга е около 8 км и се влива в Южнокитайско море, като по пътя си в подземната пещера се вие покрай изумително красиви сталактити, сталагмити и скални форми. Да не забравяме няколкото камери, сред които се отличава Италианската – една от най-големите пещерни зали в света. Всички те могат да се видят от близо и да бъдат докоснати, тъй като се предлагат разходки с лодки в пещерата.

 

Новите 7 чудеса на природата – Остров Комодо, Индонезия

 

Остров Комодо е един от 17 508-те острова на Индонезия. Известен е с прекрасните условия за дайвинг и с това, че е естественото местообитание на най-големия гущер на земята, наречен на острова – Комодският дракон (варан). В света са останали само 3000 екземпляра, разпределени на 5 малки острова, Заради огромните си размери (достига до тегло 70 кг и дължина над 3 м) и дебелата люспеста кожа, това влечуго е смятано за роднина на динозаврите. Той е под защита на Национален парк Комодо, който пък влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.  

Новите 7 чудеса на природата – Тейбъл Маунтин, Южна Африка

 

С отличително плоския си „връх” планина Тейбъл Маунтин е един от емблематичните символи на южноафриканския град Кейп Таун. Влиза в пределите на едноименния Национален парк, а до висините й може да се стигне с въжена линия или пеша. Плоскокаменният масив е с височина повече от километър и с ширина над 3 км. Планината завършва с 4-километрово плато, заобиколено от стръмни скали и простиращо се между Върха на дявола на изток и Лъвската глава на запад. Гледката е приказна, но е почти гарантирано, че главата ви ще бъде в облаците.

 

24. 02. 2012 г. / Цвети Тошева