Вълнист папагал като домашен любимец

14
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Птици

Вълнистите папагали са един от двата вида папагали, които са изцяло питомни заедно с червенобузата неразделка (Agapornis roseicollis).

Широко известно е, че те са най-разпространените папагали като домашни любимци и може би най-разпространените кафезни птици.

Вълнистите папагали се отглеждат в плен от 1850 година. Птицевъдите са работили много години, за да създадат голямо разнообразие от цветове, шарки като албинос, сини, дантеленокрилати, светлокрили, качулати, тъмни, сивокрили, опалини, пъстри, виолетови.

Стандартните (още Английски изложбени) вълнисти папагали са около два пъти по-големи от дивите си събратя. Тяхната големина и пухкава и уголемена глава им предава „смел“ вид.

Очите и клюнът могат да бъдат почти изцяло скрити от перушината на главата. Изложбеният вълнист папагал е по-скъп от обикновения, но живее по-малко от него: 7-9 години.

Собствениците на изложбения вид често участват в конкурси. Всички останали вълнисти папапагали, които се продават като домашни любимци, са подобни по-големина на дивите си събратя.

Вълнистите папагали са интелигентни и социални животни, обичат да играят с играчки, да общуват с хората или други вълнисти папагали. Типично за тях е, че обичат да дъвчат дървесина, особено женските. Когато се чувстват застрашени, се качват на най-високото място в клетката и се опитват да изглеждат слаби, като притискат перушината към тялото си.

Питомният вълнист папагал може да се обучи да говори, да свири мелодии и да играе с хората. И мъжките, и женските свирят и могат да се научат да имитират звуци и думи и да правят прости номера. И в пеенето, и в имитирането мъжките са по-добри. Женските, ако въобще се научат да говорят, могат да научат не повече от десетина думи. Мъжките лесно научават думи и могат да научат от няколко десетки до сто думи. Научават се тези, които получават повече внимание и време от собствениците си.

В плен вълнистите папагали живеят средно от пет до осем години, но има случаи да живеят 15-20 години, ако са се грижили добре за тях. Продължителността на живота зависи от тяхното потекло, както и от здравето им, което зависи най-вече от упражненията, които правят и храната им.

Вълнистите папагали (както повечето други видове папагали), и по-специално женските, обичат да дъвчат всичко, което намерят в обкръжаващата ги среда. Това идва от вродения инстинкт на дивите папагали женската да приготвя материали за интериора и екстериора на гнездата. Минералните блокове (богати на йод), сепийната кост и дървените материали трябва да се осигуряват, за да се задоволи желанието им да дъвчат, като освен това, те помагат при запазването на клюновете им с нормална дължина.

Любителите на птици често коментират индивидуалността на птиците. Вълнистите папагали имат различни предпочитания относно доколко могат да допуснат човека до себе си, какви са любимите им играчки, дори каква музика харесват и към коя са безразлични.

Изисквания за клетката

Вълнистите папагали са малки, но много активни и енергични птички. Абсолютният минимум за големина на клетка за един или два вълнисти папагала е 46 см дължина и 46 см височина. Въпреки това колкото е по-голяма клетката, толкова по-добре е за папагалите. Идеалната клетка е по-скоро дълга отколкото висока, защото те летят хоризонтално, а не вертикално; добра дължина е 76 см. Не бива да има по-голямо разстояние от 1.3 см между решетките на клетката.

Не е добра идеа да се поставят няколко женски в една клетка.

Вълнистите папагали са сравнително лесни за опитомяване и развъждане.

 

Препоръчваме Ви да прочетете още подробности за вълнистите папагали.