Как да премахнем досадните капиляри

1
Добави коментар
meddonna
meddonna

Как да премахнем досадните капиляри

Малки червени или сини капиляри грозно прозират през кожата ни. Най-често ги откриваме по лицето и краката си. Понякога ни плашат, друг път ги приемаме като даденост и дори свикваме с тях. Тези козметични дефекти могат да бъдат премахнати съвсем лесно и безболезнено. Какви са процедурите и най-съвременните технологии за отстраняването им, се допитахме до д-р Бърдаров, дерматолог и консултант в клиника Medefect.

Д-р Бърдаров, кога и как досадните видими капиляри могат да бъдат премахнати? Има различни методи за отстраняване на капилярите. От съществено значение е големината им (техния диаметър). Когато те са с калибър по-голям от 4 мм, най-често се премахват хирургично или се третират и склерозират с вътресъдови катетри работещи с радиовълни или лазерни катетри. Може да се използват още радиофреквентна или лазерна аблация на вените или да се използват хирургични методи на лечение като флебектомия, стрипинг и други. Когато диаметъра на съдовете е под 4мм вариантите за третиране са повече. По-старите методи включват коагулиране на съдовете с електрокоагулатор или се извършва така нареченото склерозиране –вкарване с помощта на спринцовка и игла на склерозиращо вещество (специален медикамент) което предизвиква увреждане на стената на разширената вена, съдът се слепва и организмът го абсорбира. В центровете по естетическа дерматология се премахват успешно капиляри с големина по-малка от 4 мм.

Какъв е принципът на работа на съвременните уреди, използвани в естетичните центрове? Едни от най-съвременните методи е премахването на нежеланите съдове чрез различни видове лазерни системи. Най-често се използват Nd:YAG, КТР, Александритни лазери и диодни лазери комбинирани с радио вълни (Elos технология). Използва се светлинна енергия с дължина на вълната, съответстваща на абсорбционния спектър на хемоглобина. Светлинната енергия се поглъща от хемоглобина и се превръща в топлинна, което води до увреждане на ендотела на съда, последвано от слепване на съдовите стени и последващо абсорбиране на вече ненужния съд от организма. В зависимост на цвета на капилярите се използват различни накрайници за работа.

Кога е подходящо да се прави такава процедура и има ли противопоказания? Преди да се стартират каквито и да е процедури е задължителна консултацията със специалист. При третиране на множествени съдове по долните крайници е необходимо да се провери проходимостта на дълбоките съдове с доплерово изследване. Ако те са проходими – процедурата е подходяща, ако не са проходими – е необходима намесата на съдов хирург. Когато съдовете са на лицето нещата са малко по-лесни. Тогава може да се използва директно уред за фотоподмладяване, ако съдовете са с диаметър под 0.5мм.

Вие използвате elos технология, кога е подходяща тя? Процедурата е доказано ефективна за третиране на проблеми като малки, червени разширени капиляри и вени (по лицето и долната част на тялото), както и за по-големи венозни проблеми, като синьо-зелени разширени вени по краката при повечето типове и видове кожа. Резултатите от третирането на разширени вени и васкуларни лезии с eMax се изявяват в свиване на кръвоносните съдове, коагулация и липса на повторно напълване на кръвоносните съдове с кръв, често придружени с промяна в цвета на съда.

Колко процедури са необходими за отстраняване на проблема? Видимото подобряване на състоянието може да се наблюдава още след първата процедура. Степента на повлияване и броят на необходимите сесии са строго индивидуални и зависят от състоянието на самия венозен проблем. Практиката доказва, че обикновено за постигане на желаните максимални резултати се изискват от 1 до 3 процедури, а на по-малките капиляри 5-6.

Като се премахнат веднъж капилярите има ли опасност да се появят отново? На същото място – не, но в съседство може. Предразположените към появата им хора трябва да избягват топлинни процедури, а ако са засегнати краката и дългото стоене прави.

Трябва ли да се спазва някакъв режим след процедурата? Задължително е използването на фотозащита 50+, защото има опасност от промяна в пигментацията на третираните места. В рамките на 2 седмици до месец е добре да се избягва и излагането на слънце. Затова най-подходящото време за подобни процедури е зимата.

Kozmetikata.com

Д-р Бърдаров София, бул. „Витоша“ 192 Тел. 02/9549050 www.medefect.com