Блог за сребърни бижута

2
Добави коментар
zkdoverie

Често сребърните монети попадащи в колекционерите имат доста нелицеприятен вид. Под въздействието на времето и различни агресивни фактори от околната среда сребърните монети потъмняват, започват да корозират или пък се покриват с мръсотия. За това и собствениците на подобни монети е съвсем естествено да желаят да им върнат предишния бляскав външен вид. За съжаление обаче, метод, с който външния вид на стари монети да бъде изцяло възстановен не съществува, а при отсъствие на необходимия за това опит и специализирани познания всяка интервенция върху сребърните монети може да доведе до довеждането и в напълно негодно състояние.

За да бъде определен правилно способ за реставриране и да се направи равносметка доколко подобно почистване може да възстанови монетата е нужно да се притежава определено количество опит. За начало може да се експериментира със сребърни монети нямащи колекционерска стойност – или в изключително лошо състояние или такива, които са често срещани и по тази причина доста евтини. Върху тях се изпитват различни методи за почистване, оценява се резултата и се вижда как дадена монета реагира на един или друг способ. Едва след това може да се пристъпи към почистване на скъпите монети от собствената колекция.

За почистването на сребърни монети са неприемливи всякакви методи за механично почистване от рода на полир пасти и др. Почистването на монети от сребро  зависи в значителна степен от информацията каква е пробата на метала и от степента на окисляване. За монети от сребро с висока проба, които са покрити с плътен слой окис се прилага средния способ – потапяне на среброто за един час в 10%-тов амонячен разтвор. Друг метод е потапянето в соден разтвор в съотношение 100 гр вода 30 грама сода за хляб. Монетите се държат в разтвора няколко часа до пълното изчезване на окисите. Ако периодично разтвора се загрява докато кипне и корозиралите места се протриват с мека кърпа почистването става по-бързо.

Ако сребърните монети с висока проба са слабо окислени може да се използва каша състояща се от амоняк, сода за хляб и паста за зъби. Кашата трябва да бъде добре разбъркана и без съдържание на твърди и драскащи повърхността частици. Монетата се намазва със сместа и с разтриване между пръстите или в мека кърпа окисът се отстранява без особено прилагана на сила. Монетите от сребро с ниска проба могат да се чистят с помощта на 10% разтвор на лимонова киселина. След като окисът изчезне сребърните монети се чистят по гореописания начин с кашата от амоняк, сода и паста за зъби за монетите с висока проба.