Пижо и Пенда днес (снимки)

2
Добави коментар
mese4ka
mese4ka

Пижо и Пенда днес (снимки)

Posted on мар 1, 2012 by Месечка in Любопитно, Свободно време, Тя и Той |

Месец Март е специален за всеки българин. Където и да се намира той по света, на 1 март се закичва с мартеничка за здраве. Това е една от най-характерните ни традиции.

Мартеничката е символ на скоро идващата пролет и се закичва за здраве, плодородие и благоденствие. Всички българи на този ден са усмихнати и весели, защото някак настроението е във въздуха. Всеки чака с нетърпение пролетта, да се затопли времето, да разцъфти всичко наоколо. В класическия си вид мартеницата се прави от усукан бял и червен конец. Има много легенди за това как е сътворена първата мартеничка. Най-известната мартенска двойка си остава Пижо и Пенда. Те са символ на семейното благоденствие и щастие. Обикновено Пижо е в бяло, а Пенда – е червено, но се срещат и в обратния вариант.

“Пижо и Пенда да се наричат, до живот да се обичат, казал е народът, но времената се менят, сезоните също и традициите не са това, което бяха.
Пижо – момък за чудо и приказ, ала Пенда – ненаситна и игрива, на едно място се не спира.
Обичал я Пижо, гледал я, а тя, високомерна, наперена, не обръщала внимание ни на бързия му кон, ни на страшната му пушка.
И оставал все сам, момъкът Пижо, влюбен и изгубен по Пенда. ”

Ще ви представя една съвременна фотосесия – “Пижо и Пенда”, като снимките намерих тук