Как да мотивираме служителите си?

1
Добави коментар
enterevent
enterevent

  Голяма част от мениджърите, които биват запитани, какво  мотивира служителите, отговарят: „Високите заплати“. Това е важно, но не достатъчно условие. За един служител заплатата е водещ фактор, за друг – перспективата за професионално развитие, за трети – сигурността на работното място. Лошата новина за мениджърите е, че няма обща формула, която да действа еднакво добре при всички служители. Но това  има своята положителна страна. Мениджърите могат да проявяват креативност и творчески нюх в мотивирането на персонала. Ако Вие сте ръководител и търсите начини да подобрите качестовото на работа във фирмата, е добре да съблюдавате някои тънкости:

Креативността е важна, но до нея се стига  едва когато сте  изпълнили базисните условия за мотивиране на персонала: сигурно работно място, справедливо заплащане, уважение към труда на служителите, признаване и възнаграждаване, даване на възможности за реализация.
Това са предпоставките за мотивиран екип. Същинският мотиватор е вашето отношение към служителите. Ето как звучи златното правило за мотивиране: „Покажете, че сте загрижени за бъдещето на всеки човек от вашия екип.“

Това включва следните качества:

ИЗСЛУШВАНЕ- задавайте отворени въпроси и изслушвайте внимателно отговорите, преди да съдите хората;
ТРЕНИРАНЕ- помогнете на хората да се справят с предизвикатеслствата сами, не вършете работата вместо тях;
ЧЕСТНОСТ- недейте да криете неудобните истини от персонала
СТИЛ- уважавайте различните стилове на работа на вашите служители, зачитайте уменията на всеки един от екипа, не карайте хората да се нагаждат към вашия стил, по- скоро работете с техните стилове
ВИЗИЯ И НАСОКА- направете визия на своя отдел, съответна на личните нужди и представи на служителите. Споделете я с екипа, който ръководите- когато има яснота на целите, мотивацията нараства.

Ако това ви е прозвучало като упорита работа, то си е точно така. Но вашите цели ще оправдаят средствата. Винаги опитвайте да развивате потенциала на членовете на екипа, насърчавайте ги и резултатите ще дойдат.