„Бежбешите“ дефилираха на кукерския карнавал в Широка лъка

3
Добави коментар

За трета поредна година кукерите от Народно читалище „Искра” от село Долен, община Златоград, участваха в атрактивния кукерски карнавал в Широка лъка – Песпонеделник. Маскарадните игри, станали традиционно събитие в селото от 1977г., представляват древноезически обичай, изпълняван за плодородие и здраве.

Със своите танци, кукерите от седем района от България, изпълниха обичаи и ритуали за прогонване на злото и посрещане на пролетта. Широколъшката маскарадна група „песяци“ и техните приятели от цялата страна се събраха в центъра на селото, където представиха венчален обред на невестата и старейшината, оран, засяване. „Бежбешите”, както се наричали кукерите от района на златоградското село Долен, дефилираха под звуците на чанове, татралки, тюмбелеци и тъпан.

Маските и костюмите им, ръчно изработени от самите тях, от естествени материали – кожи, пера, рога и др. Всеки кукер сам избира ролята, в която ще се представя. Основна фигура в ритуала е на „Водача”, който единствен има право да говори, да приема дарове и пожелания. В неговия костюм има още жито и сушени плодове.

„Пъстрото” и „Невястата” са символ на младото семейство, затова около тях обикалят „Звънарите” и ги пазят от „Дявола”, който неизменно присъства в битието ни. „Мечката”, която също е част от кукерската група, е символ на силата и благородството. По време на обиколката „Бежбешите” около селото, получават дарове, които раздават на нуждаещи се.