ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ от Пламен Русев

33
Добави коментар
zabat
zabat

Уважаеми г-н Станишев,

На 2 март Вие останахте без идентичност онлайн. Онлайн, където е над 55% от населението на България. Където над 2 300 000 българи имат профил в социалната мрежа Facebook и над 600 000 човека имат „умни“ телефони, с които са онлайн 24 часа в денонощието. Това се случи в резултат на Вашата собствена воля и личен избор, а не като атака или междупартийна борба.

Какво се случи?

Блогърът, Иво Апостолов, открива, че домейнът ви stanishev.bg няма собственик и го купува по всички правила на свободния пазар. Веднага след това той обяви, че го подарява – ако някой го използва за анти-БСП кампания или го продава на търг.

Аз купих домейна Ви, като преди да наддам, Иво прие предложението ми част от парите за домейна да бъдат използвани за благотворителна кауза. Това бе и един от основните мотиви. Така се включихме в помощ на едно 18-годишно момче, което страда от левкемия. Така домейнът с Вашето име стана един вид дарител за една добра кауза.

Защо купих този домейн?

Аз нямам нужда от stanishev.bg, но имам нужда от честни, постоянни, отдадени политици, които да помогнат на тази държава – на моята държава. Ние всички имаме нужда от знаещи, можещи и подготвени за новите дигитални реалности, управници, които да осъзнават потенциала на дигиталната и технологична индустрия и да работят в посока страната ни да печели от това – като се започне от формата на комуникация с избирателите и се стигне до е-правителство, международен маркетинг и реклама на страната като инвестиционна и туристическа дестинация и конкурентоспособност за българския бизнес и др. Политиците трябва да осъзнаят каква отговорност носят пред младите хора, будните мозъци, които отдавна изразяват себе си и намират професионална реализация с новите технологии, но за съжаление извън България – защото тук липсва цялостна стратегия на държавата за тази индустрия.

За да има такава, политиците ни следва да се грижат и за личния си имидж онлайн. А не да губят своята самоличност и дигитална идентичност толкова лесно. Писането и диалогът с хората онлайн не е комуникация от време на време, което е против всички правила и нЕтикет.

Много хора ме питат – защо наддава за точно този домейн? Много просто – защото той попадна пред мен в социалните медии. Но който и друг да беше, аз бих участвал, защото:

1. Когато писах книгата „Властта на хората – новият маркетинг“, още в самото начало коментирах колко е важно обществените личности и брандовете да запазят своята самоличност онлайн. В противен случай някой друг ще се възползва от нея за цели, които далеч не са в съответствие с добрите нрави.

2. Защото дигиталната комуникация и маркетинг налагат нови правила – за да си говорят с Вас хората, Вие трябва да сте там където са те и да участвате в диалога с тях. Комуникацията с хората онлайн е не само непосредствно преди избори отправяне на послания. Тя трябва да бъде постоянна. Нужни са отдаденост, постоянство, честност и лично присъствие.

3. Социалните медии демократизираха комуникацията и дадоха глас на всеки. Стига да иска и да знае как да се възползва от това, всеки човек може да заяви кауза, да я отстоява с успех. Благодарение на социалните медии, привържениците му могат да растат с геометрична прогресия. Разбира се, за това трябва да са изпълнени горните правила и много други. Но тези са едно добро начало.

Българските политици трябва да разберат, че новите правила вече са в сила – те не са истории от бъдещето. Дигиталната комуникация не се гради с думи, а с дела. Доверието се изгражда дълго и трудно, но веднъж спечелено, носи изключителна власт – Властта на хората.

От друга страна, всеки прави грешки и ако някой може да помогне – вярвам, че е длъжен да го направи. Като специалист в тази индустрия от много години реших, че мога да бъда полезен. Като на първо време спася дигиталната Ви самоличност. От друга страна, по този начин помагаме и на други да разберат важността на дигиталната комуникация.

За нас – обикновените хора в България – политик е човек, с когото не можеш да говориш. За обикновените хора в Англия или Германия – политик е човек, с когото обсъждаш идеи в блога му, пишеш му лични имейли и той ти отговаря, следиш му активностите в Twitter и знаеш каква кауза защитава в момента, във Facebook виждаш снимки от важни събития, на които е отстоявал каузите си и го подкрепяш…

За нас, обикновените хора, е важно да разберем, че политиците не ни приемат просто като гласоподаватели по време на избори и че честността и постоянството не са добродетели от историческите филми.

Желая Ви успех и вярвам, че занапред домейнът stanishev.bg ще бъде пример за живата и постоянна връзка за комуникация на хората с Вас.

С най-добри пожелания,

Пламен Русев Основател на Webit и aвтор на книгата „Властта на хората – новият маркетинг“