Дивата природа на остров Тасмания

34
Добави коментар

Официално най-чистият въздух на Земята – остров Тасмания

На територията на Тасмания има  19 обширни национални паркове, които имат изключително разнообразна дива природа, много от която е напълно мепокътната. Голямо предимство, е че повечето места могат да бъдат  посетени и проучени с лодка, пеша или с хидроплан.

 

Прекрасно е да  можете да наблюдавате  залеза на брега на река Артур. Докато слънцето проточи в небето и зацвърчи в морето от единия край на света, от другата страна то се издига над Патагония. Между вас и Южна Америка няма нищо друго, освен Южния океан, който като се разбеснее с рев се разбива на брега на острова с височина на вълните от 10 метра.

Природни богатства на остров Тасмания

Ако погледнете на юг, освен няколкото острова, които изглеждат като точици се простира Антарктида. Няма съмнение че се намирате на  „ръба на света“.

Островът е покрит с вечнозелена растителност и папрати. Населението има огромна заслуга за опазването на девствените гори от изсичане. Тасмания е много добре снабден остров с реки, които живописно минават през скалите и на места образуват водопади. Такъв e водопада  Лифей.  Източният бряг е най-подходящ за плажуване.

Тук може да се насладите на спокойствие и тишина в сравнение с нашите европейски брегове. Единственното бърборене в горите през лятото е това на стоте вида папагали които мигрират от Австралия  за да се размножат на остров тасмания. Най запазеният парк на територията на острова е Югозападния Национален . Той е обявен от Юнеско  за световно  културно наследство.

Най-доброто време за почивка е от ноември до април, като температурите са доста по-умерени от нашето лято. Ако обичате пешеходен туризъм и планинските преходи може да ви предложим планината Крейдъл. Наблизо може да се насладите на по екстремни спортове като рафтинг по  река Франклин.

Най-посещаваният маршрут за туризъм е екопътеката Оувърленд Трак, която свързва планината и езерото с едно и също име Сейнт Клеър. Заливът Уайн Глас в превод чаша вино е най-живописният плаж и се намира на югоизточния бряг до полуостова Freycinet. Парка Фрейсинет е много красив с смесица си от китни малки плажове, хълмисти възвишения и зеленина.Малцина знаят например, че северозападният ъгъл на остров Тасмания е официално е територията с най-чистият въздух на Земята.