Как можем да разберем дали развиваме инфаркт?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Последвайте съве­тите, които дават на­шите консултанти, и повярвайте, че те са съобразени с най-нови- те открития и данни за подобно състояние.

1. Кога да отида при кардиолог?

когато почувствате болка в гръдния кош;
ако ви е трудно да дишате;
ако едва-едва изкачва­те стълбите;
ако усещате „прекъсва­не, спиране” на сърцето
това може да е след­ствие от стенокардия и исхемия;
ако не можете да по­насяте дори и най-обичайните физически нато­варвания;
ако изпитвате прис­тъпи на главозамайване и слабост;
ако периодично получа­вате припадъци;
м ако получите усеща­нето, че сърцето ще изскочи от гърдите ви
това е първият признак на аритмията.

2. Как да разбера дали развивам прединфарктно състояние? Прединфарктното със­тояние може да продъл­жи от няколко часа до 2-3 седмици. Рязко се влошава състоянието на болния; зачестяват прис­тъпите на стенокардия; засилват се болките в сърцето и придобиват пулсиращ характер; тези болки се разпространя­ват не само в гръдния кош, но и към ръката, ши­ята, лицето. По време на пристъпа на стенокар­дия болният е потиснат, а при начален инфаркт е възбуден и неспокоен. Ако болката не преминава с нитроглицерин, това вече е инфаркт.

3. Ако са спрели ди­шането и сърцебие­нето, преди да дойде „Бърза помощ”, напра­вете следното за своя близък:

сложете човека по гръб на равна повърхност и отметнете главата му назад, за да осигурите проходимост на дихател­ните пътища;
ако няма самостоятел­но дишане, му направе­те изкуствено – „уста в уста”, но не притискай­те носа му;
напипайте пулса на сънната артерия. Ако няма пулсация, направе­те непряк масаж на сър­цето: сложете дланите си една върху друга по средата на гърдите и ритмично натискайте, но не по-често от веднъж на секунда – например около 80 пъти;
ако сам провеждате реанимацията, след 15 натискания направете две поредни вдишва­ния в белите дробове, същото това „уста в уста”;
ако лицето на болния е порозовяло, а зениците реагират на светлина, значи е започнал да диша самостоятелно и сте успели да му спасите живота.

НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ДА СЕ РАЗВИЕ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МИОКАРДА

4. С какво са полез­ни бета-блокерите за сърцето?

Те са предназ­начени да намалят нато­варването на сърдечния мускул, защото пони­жават честотата на сърдечните съкращения, а това дава възможност да се намали потреб­ността на миокарда от кислород.

5. Може ли при ин­фаркт на миокарда да се повиши температура­та?

Нестабилната тем­пература сигнализира за възпалителен процес. Най- често възпаление в мио­карда се развива на 3-ия – 4-ия ден след инфаркта. Температурата се покач­ва до 37,5-38 градуса. При интензивно лечение към края на първата седмица състоянието се норма­лизира.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”