Как да изберем вечерна рокля?

1
Добави коментар

Спомняте ли си диалога между Скарлет О’Хара и нейната вярна прислужница по повод тоалета ѝ, ушит от перде? На красавицата ѝ се наложи да бъде облечена в рокля, но поради липса на средства и възможности, трябваше на бърза ръка да измайсторят нещо от това, което има в къщата…

Ако мислите, че нямате нужда от вечерна рокля, то грешите! Животът често ни поднася изненади. Ами ако утре Ви поканят на коктейл? Или пък на вечеря в луксозен ресторант? Не пренебрегвайте роклята – тя е една от малкото останали, типично дамски дрехи в гардероба.

И така… как да я изберем?

При избора на рокля не трябва да бързате! Като начало определете какъв модел Ви подхожда повече – дълга, класическа, вечерна рокля или къса коктейлна.

През зимата към вечерната рокля ще Ви трябва палто или манто, а през лятото – шал или наметка.

Коктейлните рокли са проектирани така, че да могат лесно да бъдат прикрити. Във времената на ‘сухия режим’ вечерните коктейли са се провеждали в частни жилища. Хората са се радвали на светски беседи и са пиели забранен алкохол. Ако служителите на полицията случайно (или по сигнал) минели на проверка, се налагало бързото прикриване на престъпните деяния. Късата коктейлна рокля лесно можела да се скрие под палто…

На каква да се спрем? На дългата вечерна или на късата коктейлна? Разбира се, най-добре е в гардероба си да имате и двата варианта, а ако към тях прибавим и малката черна рокля, то нито една спонтанно отправена покана няма да може да Ви завари неподготвена.

Вечерната рокля е много повече от дреха. В нея Вие трябва да изглеждате възхитително! Не всяка жена може да се похвали с перфектната външност на Скарлет О’Хара, ето защо от многото модели рокли, се налага да изберете тази, която най-добре ще подчертава красивите черти на тялото Ви.

Според фигурата

Лесно можете да подчертаете женствеността си, спирайки се на модел с тънки презрамки и разкроена, свободно падаща пола. Заложете на роклите от тънки, ефирни платове. С помощта на презрамките Вие ще акцентирате върху горната част на тялото си, а леката тъкан ще направи бедрата Ви по-съблазнителни. Ако обаче имате пълнички ръце, то най-добре ги прикрийте с шал или наметка.

Имате пълни бедра? Изберете модел с плисета или рокля, която леко се разширява от ханша надолу. За да отвлечете вниманието от бедрата, акцентирайте върху горната половина на тялото – бюстието може да бъде декорирано по-богато или деколтето да е по-пищно и дълбоко.

За да подчертаете талията и да изглеждате по-стройни, изберете модел, който е с платки под гърдите или тип ‘корсет’.

Ако искате да прикриете широките си рамене, то най-добре изберете рокля от шифон с ръкави, тип „ветрило“. Не оголвайте раменете си и не се спирайте на модел от тежка, драпирана тъкан.

За да прикриете пълните си ръце, заложете на модел с дълги ръкави. И тъй като вечерната рокля преди всичко трябва да е ефектна, изберете такава с гол гръб или привличащо вниманието деколте.

Ако не сте висока или имате малък бюст, изберете модел с вдигната талия. Обърнете внимание на издължените, прави силуети. Пищните поли ще подчертаят ниския Ви ръст.

Ако сте пълничка, не избирайте блестящи (металически, атлазени или брокатени рокли).

Ако пък сте много висока, избягвайте моделите с вертикални райета и платки.

Цветът

Цветът трябва да е съобразен с тена на кожата и ириса на очите.

Представителките на пролетния тип трябва да се ориентират към нежните, светли цветове, като прасковено, коралово, небесно синьо, жълто, светло бежово.

Дамите Лято е по-добре да обърнат внимание на сиво-зелените, сивкавите, сините, светлочервените, розово-лилавите рокли.

Жените Есен ще изглеждат чудесно в керемидено-червени, шоколадово-кафяви, маслинено-зелени, оранжеви и наситено жълти рокли.

Представителките на зимния тип следва да изберат модели в хладни нюанси: сиво, черно, бяло, лилаво, малиново-червено.
Подробно за жените – ‘годишни сезони’, прочетете ТУК и ТУК.

Внимание към детайлите

Ако сте решили да си купите съвсем семпла рокля, то с помощта на удачно подбрани аксесоари, можете да я превърнете в шедьовър.

Чантичка, обувки с висок ток, бижута…