Свети Влас

4
Добави коментар

Свети Влас е бързоразвиващо секурортно селище, разположено на 10 км. северно от Град Несебър и на 2 км. от Слънчев бряг.

Селището е основано през II век от древните траки. Тогава то е носело названието Лариса, а чак през XIV век приема името на Свети Влас – покровител на търговците, животновъд и лечител.

На името на светеца е съществувал манастир през XIV-XVIII век, опожарен от безбройните набези на пирати. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източно-православната църква.

В околностите на селото са били разположени още 4 манастира. Град Свети Влас е едно от най-старите селища в Несебърска община. Всички те са унищожени през XVIII век, но отделни остатъци от тях все още могат да бъдат намерени.

През 2007 г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България – Марина Диневи, с капацитет от 300 яхти.

Плажът на Свети Влас е с изложение на юг. Пясъкът е ситен, златист. Уникално съчетание на чист планински въздух, морски климат и красива природа. Свети Влас е любимо място за отдих на много българи и чужденци.

Съборът на Свети Влас се провежда на 2 май — летния Атанасовден.

Mеждународна ветроходна регата „Св. Влас” се провежда в акваторията на Несебърския залив на 18, 19 и 20 юли. Домакин на състезанието е Общински Морски Клуб „Несебър 2000”. Регата „Св. Влас“ има зад гърба си петгодишна история.