Въпроси и отговори

2
Добави коментар

Подател: Милена Дата: 08.08.2012 г.

Въпрос: Здравейте, Фирмата ни е регистрирана за целите на ЗДДС в Българияи и по договор с немски възложител(данъчно задължено лице в Германия)извършваме изготвяне на подробни документи и планове за строителен обект, находящ се в Македония, който немската фирма ще изгражда там.Това е облагаема или необлагаема доставка? Трябвали да се включи във VIES-декларацията? В коя клетка от СД е правилно да се отрази доставката.Предварително благодаря.

Отговорил: Мирослав Каменов

Отговор:

Здравейте, 1. Независимо, че Вие имате договор с немско ДЗЛ и извършвате услуги за него, приложим за Вас ще бъде чл. 21, ал. 4, т. 1 от ЗДДС. Това е така, защото Вие декларирате, че извършвате професионални услуги по отношение на недвижим имот, а при тях е специфично, че мястото на изпълнение на доставката е там, където се намира самият недвижим имот, без значение на контрагентите по сделката. Моля обърнете внимание на типа на услугите, които ще предоставяте – следва да можете да докажете, че те са конкретно свързани с въпросния имот (например: от договори, копие на архитектурни планове, инженерни документи и т.н.). 2. Задължения за начисляване на ДДС – чл. 86, ал. 3 от ЗДДС Ви освобождава от начисляването на данък. Основанието, което ще посочите във фактурата е „чл. 21, ал. 4, т. 1 от ЗДДС“. 3. Задължения за деклариране: 3.1. VIES – издадената от Вас фактура, макар и към немско ДЗЛ, НЕ следва да посочвате във vies декларацията, основанието за това е чл. 125 , ал. 2 от ЗДДС, където изчерпателно са изброени случаите при които се попълва цитираната декларация. 3.2. Дневник за продажбите – издадената от Вас фактура ще отразите в колона 23 „ДО на доставки по чл. 69, ал. 2 ЗДДС, вкл. ДО на ………“. 3.3. СД за месеца – при така попълнен дневник за продажбите, този документ следва да се визуализира в клетка 18 от СД по ЗДДС. 3.4. Право на данъчен кредит – за всички доставки с място на изпълнение извън територията на страната имате право на пълен данъчен кредит, ако те биха били облаеми ако са извършени на територията на страната. Това следва от разпоредбите на чл. 69 от ЗДДС и на това основание Вие бихте имали право на данъчен кредит за придобити стоки или услуги във връзка с тази доставка.

Не на последно място следва да отбележим, че трябва да проверите законодателството в съответната страна – твърде е вероятно тази доставка да Ви „трупа облагаем оборот за регистрация“ по местното законодателство? Ние не сме специалисти по македонско законодателство и съответно не изразяваме никакво становище относно същото.

Надяваме се, че настоящето изложение Ви е отговорило на поставения от Вас въпрос. Моля, ако възникне нужда от допълнителни коментари или въпроси, не се колебайте да се свържете с мен. Поздрави,