Забележителности в Турция – 1 – тема за Турция – Idi.bg

57
Добави коментар
diamant
diamant

Южната ни съседка – Турция – въплъщава  уникално съчетание на култури, традиции, история и забележителности, които са повлияни и носят отпечатъка на Изтока и Запада. Ето някои от забележителните места, които трябва да посетите.

Анкара

Въпреки че не е толкова внушителна, колкото Истанбул, Анкара заслужава да се посети. Една от забележителностите там е Хисар – цитадела от византийската епоха, разположена високо върху хълм, предлагаща панорамна гледка към града. Анкара е била важен град по времето на римското господство, за което свидетелстват няколко на брой руини, разпръснати около града. Много от посетителите с голямо желание посещават Ефес (някогашна  Йония), чиято територия е била под властта на гръцки и римски империи, които са оставили значителен брой добре съхранени руини. От голямо значение е Храмът на Диана (или Артемида), който е едно от седемте чудеса  и все още е невероятно и внушително място.

Анталия

Този очарователен и популярен курортен град е “кацнал“ на скалистото средиземноморско крайбрежие. Анталия може да се похвали с живописния си крепостен стар град и крепост Калечи, с величествената Адрианова порта, с джамиите  Kesik Minare и Yivli Minare, римската кула и с невероятния археологически музей. За почивка в Анталия са подходящи околните градчета и курорти.

Бодрум

Бодрум – родното място на Херодот, известен като бащата на историята – е един от най-прекрасните курортни градове, разположени на северното крайбрежие на Егейско море. Основна забележителност е датиращата от 15-ти век Бодрумска крепост, която е позиционирана между две пристанища, което обуславя нейната стратегическа значимост. Понастоящем тя помещава изумителния музей на подводна археология. Сред останалите атракции, които градът може Ви предложи, е мавзолеят в Халикарнас.

Босфора

Босфорът е с голямо историческо и символично значение, тъй като този проток разделя двата континента – Европа и Азия. Оттук можете да станете свидетели на една от най-великолепните гледки в света – разкриващия се хоризонт на Истанбул. Плавайки по водите на Босфора, пред погледа Ви ще се издигнат величествени сгради като датиращия от 19-ти век дворец Долмабахче. На азиатския бряг се простира гъстонаселеният Юскюдар (Скутари),  градът, в който  Флорънс Найтингейл е обгрижвала пострадалите по време на Кримската война. Тук се намират също забележителният дворец Бейлербей, множество китни селца, изпълнени с рибни ресторанти и прекрасни стари замъци, построени от аристократи през 19-ти век.

Кападокия

Кападокия, намираща се в югоизточната част на Анкара, е историческа област, която заслужава да бъде посетена. Тук ще имате възможността да се полюбувате на грандиозния, почти сюрреалистичен пейзаж, изтъкан от скали, зъбери и стръмни склонове. Жилищата са издълбани в меките вулканични скали, а сложните пещерни системи са били подслон години наред на поколения преследвани заселници. Посетете възхитителния национален парк Гьореме, присъстващ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, който е известен с над 30 удивителни скални църкви и манастири със запазени неповторими стенописи. В областта има над 400 подземни града, два от най-големите и завладяващи са Каймакли и Деринкую, които разполагат с над 8-етажни жилищни системи и комплекси от апартаменти, обществени стаи и улици, които могат да приютят хиляди хора.

Измир

Родното място на Омир – Измир –  е третият по големина град в Турция и е важно пристанище на Егейско море. Измир е модерен метрополис, разположен на залив, заобиколен от терасовидни хълмове. В резултат от земетресенията и големите пожари са останали съхранени малко руини, които да напомнят за  Смирна. Сред тях е Кадифекале  –  крепост, датираща от 4-ти век, намираща се на планината Пагос. Крепостта предлага  великолепна панорамна гледка към града, Измирския залив, Агората, върху която са разположени няколко добре запазени галерии с колони, както и статуите на Посейдон и Артемида.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3580 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност