Великден на остров Корфу

8
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Невероятна атмосфера – наситена с настроение, вълнение и почитание към Великденския празник цари на остров Корфу.

Обичаме Гърция, но в частност о-в Корфу заема едно много специално място в сърцата ни. И основната причина за това е магията, която съществува на острова, магията да очарова, да грабва душата от пръв поглед…

Снимки за това как изглежда островът има много, и голямата прилика с Венеция е видна, а някои от вас вероятно знаят, че начина, по който се празнува Великден там е просто уникален. 

Неповторима смесица на гръцки традиции с венециански такива, допълнено от английски тип „озвучаване“ и паради, всичко това на фона на френско очарование. Наистина, никъде другаде няма да видиш подобно честване на празника. Това е причината всяка година на остров Корфу да пристигат не само чуждестранни туристи, но и много гърци от цялата страна.

Невероятна атмосфера, наситена с настроение, вълнение и почитание към Великденския празник, цари тук. Сградите са пищно украсени и лицата на хората са сякаш по-бляскави.

В събота започва така нареченото Първо Възкресение. В 9.00 часа от църквата Св.Спиридон се изнасят мощите на светеца – закрилник на острова, които се пренасят по тесните улички на града. Музиката от първата филхармония е бавна, музикантите пристъпват в ритъм. Пред всяка група филхармонисти се носи плащеница със светиня от различни храмове на Корфу. На острова има над 20 филхармонии, всяка със своето уникално облекло и цвят, а на Великден целта им е да предшестват пренасянето на мощите през целия град. Постепенно музиката на следващите филхармонии градира в по-тържествена, по-приповдигната и идва ред на страхотните барабанчици, излъскани до блясък. След тях се движи литийното шествие начело с висшите духовници в скъпоценни одежди, последвани от свещениците, носещи изправени хоругви и знамена. Отбрани люде носят саркофага с мощите на светеца охранявани от матроси – сериозни, истински вглъбени в идеята, че пазят най-ценното нещо на острова.

Целият този парад свършва в 10.30, след което в 11.00 започва „ хвърлянето на глинените делви”. Традиция, която някои казват, че е заимствана от венецианците, а други твърдят, че е свързана с библейските мироносци, изпуснали делвите с миро, когато разбрали за Христовото Възкресение. Корфийци спазват тази пищна традиция по Великден. Боядисани в червено с панделки и цветя, пълни с бонбони и дребни сладки, те хвърлят от прозорците глинените съдове като вълнà, от единия до другия край на улиците и всичко това придружено със смях, викове и шумни възгласи. А след това… след това е истинско веселие. Всички кафенета наоколо са препълнени, по улицата покрай аркадите Листон минават ученическите филхармонии, гърми музика, летят балони, цари празнична суматоха…Това продължава до към 2-3 часа следобед, след което повечето се оттеглят за почивка и обяд. 

От 21.30 отново започват шествия и паради. В 23.00 от църквата Света Параскева се изнася “Светлината“ – запалена свещ, която свещеникът донася на площада. От нея всички взимат огън, за да запалят своите свещици. Невероятна е гледката и усещането, когато из тъмните улици се разлива тази река от светлини. В 23,30 отново идват филхармониите една след друга, тържествени, шумни и красиви. Точно в полунощ свещеникът провъзгласява Христовото Възкресение. Мигновено небето се озарява от разноцветни фойерверки. Следва 30- минутна заря, лилавите светлини на старата крепост, уличните лампи и фенерите на Листон се заменят с искрящо бели, блести окъпан в светлина десетметровият кръст на върха на крепостта, камбаните бият и това е апогеят на празника, с който всички радушно се поздравяват… 

Дано сме успели поне мъничко да предадем настроението и вълнението, с което изпълва Великденският празник на остров Корфу! 

Виж оферти за Великден в Корфу.