За котките и плетенето: Какво трябва да знаем преди да започнем да плетем, Част 2

48
Добави коментар

Важно е да подчертая, че всички последващи указания и напътствия, техники за изработване и пр., представени в този блог, са за десничари (а не за хора, които плетат с лявата ръка). Съжалявам, аз самата плета с дясната ръка и ми е трудно да си представя нещата огледално. Така или иначе плетенето не е нещо изключително сложно – нека левичарите не се притесняват да опитат с този подход. Както споделят приятели, в началото е малко неестествено, но пък доста забавно. 

Основните бримки (както и отделните техники за изплитане на бримките) си имат имена, абревиатури и символи. Абревиатурите се използват с цел краткост при представяне на модела за изплитане. Символите обикновено се указват в схемите. Символите, както и абревиатурите, могат да са различни в зависимост от източника на информация. Така или иначе пълните наименования, абревиатури и символи, както и някои разяснителни бележки, винаги се посочват (или в началото, или в края). 

Ако плетете определен модел, винаги първо изплетете мостра. Така наречените мостри в общия случай указват броя на бримките и редовете, нужни, за дасе изплете парченце сразмери 10х10 см. Важно е да изплетете мостра, за да прецените дали размерът на иглите, които използвате, е подходящ. 

Може да плетете на прави игли (две или повече), на обръч (две игли, свързани с корда помежду си), на една кука (кроше – crochet). Иглите/куките имат размери. В различните страни имаразлични системи за номерация. На българския пазар обикновено номерата на иглите/куките са посочени в милиметри (мм). Ако сте начинаещи в плетенето, препоръчвам Ви да започнете на игли No 5-7мм (и съответно прежда, подходяща за този номер игли), за да можете по-ясно да „виждате“ бримките и да различавате различните техники. 

Почти винаги ще Ви е необходима игла за зашиване (сглобяване) на плетивото. Тя трябва да бъде с широко ухо (още се нарича губерка) и най-добре, ако е с тъп връх – за да не се разделят бримките при зашиването. 

В един момент, когато напреднете с плетенето, ще Ви е необходим и т.нар. държач на бримки или помощна игла. Този тип пособие се използва за отделяне (и запазване) на бримките, с които не се работи в момента. 

Разбира се, нищо няма да се получи без прежда. Както вече посочихме, има различни видове прежда. На етикета на всяко кълбо прежда са посочени и препоръчителни размери на иглите, с които да се плете. Един съвет – винаги запазвайте етикета. В случай, че преждата не ви стигне и сеналожи да купите още, ще може да потърсите прежда от същата партида/марка/тип.

ПРИЯТНО ПЛЕТЕНЕ!