Kokona: Да си омесим козунак в хлебопекарната – Козунак с портокал и шоколад / Козунак с локум и сушени плодове

7
Добави коментар

Миналата година фаворит ми беше Козунак с горчив шоколад и мараскинови череши

Днес, съвсем спонтанно приготвяйки козунак грабнах портокала и реших да го вмъкна в плънката. Добавих отново горчив шоколад и се получи един много вкусен и ароматен козунак. Може би нямаше да е зле резенчетата портокал да бяха престояли в ликьор, но понеже решението дойде спонтанно за следващия път ще променя някои неща.

Тестото за козунаците, които ще покажа днес е замесено в хлебопекарната. Няма някакви предварителни подготовки като: разбиване на яйца, активиране на мая или затопляне на мляко. Всичко се слага в контейнера, меси се на програма тесто – аз пуснах два пъти програмата: първо след като приключи месенето (20 мин.) я спрях и я пуснах отново за 1 час и 30 мин. Пекарната ми е Мулинекс с една бъркалка. Мисля че е от първите модели.

От това количество тесто излизат 2 козунака в продълговата кексова форма. Понеже имам само една, направих от половината тесто единия в продълговата кексова форма, а останалото тесто разделих на две и оформих две козуначета, които изпекох в еднократни малки правоъгълни форми.

Продукти за два козунака:

3 малки яйца или 2 големи
200 мл прясно мляко
70 г масло (стайна температура)
200 г захар
щипка сол
кората на един лимон ( по желание портокал)
2 ванилии
700 г брашно (+ 2-3 с.л. нужни при разточване)
1 кубче свежа мая (42 грама)

За пълнежа на първия козунак :

1 портокал ( + 2-3 с.л. пудра захар)
кората на един портокал нарязана на ситно
50 г тъмен шоколад

За пълнежа на втория козунак :

1 кутийка цветен локум
Сушени плодове на вкус – сложих: стафиди, ябълка, круша и слива
портокалови корички

За намазване:

1 разбит белтък
100 г захар

Приготвяне:

Продуктите се слагат в описания ред в контейнера на пекарната, като брашното е 600 г. , а маята най-отгоре се натрошава. Пекарната се включва на програма тесто (меси 20 мин), а останалото брашно се прибавя на малки части, докато се оформи хубава , гладка топка в средата, а по стените съдът остане чист ( при нужда, ако има полепнало тесто по стените, с помощта на дървена лъжица се избутва към тестото, за да поеме сместа). След като минат 20 мин. се спира и се пуска програмата отново, и този път се оставя докрай – 1 час и 30 мин.

След като програмата приключи, поръсваме брашно върху работния плот, където ще разточваме и изваждаме тестото. Омесваме за кратко с ръце, разделяме на две части.

Едната част разделяме на три, разточваме ленти (правоъгълници), върху тях подреждаме парченца портокал овалян в пудра захар, поръсваме с корички портокал и парченца тъмен шоколад и навиваме на руло/ насукваме и сплитаме на плитка. Козунакът слагаме в кексова форма покрита с хартия за печене. И след като удвои обема си намазваме с разбит белтък и поръсваме със захар на вкус. Печем в загрята фурна: 190 – 200 градуса (1 ниво над долния реотан), в продължение на 40 мин, като при нужда покриваме с лист фолио, за да не потъмнеят много. ( Аз ги пекох всички наведнъж)

За втория козунак процедирах по същия начин, като пълнежа е от нарязани на ситно сухи плодове и парченца локум.