500 хиляди долара за билет до Марс

3
Добави коментар
dominika
dominika

Свят
  

500 хиляди долара за билет до Марс

PlovdivWeek на 22/03/2012, 11:06

Снимка: theverge.com

Билетът за пътуване до Марс ще струва приблизително 500 хиляди долара. Това  съобщиха от компанията Спейс Екс, която планира на 30 април тази година да пусне тестово първия в историята частен космически кораб, носещ името Дракон.

В близкото бъдеще хората ще могат спокойно да пътуват до Червената планета и обратно. Билетът за посещението на Марс ще се продава на цена от порядъка на половин милион долара. Това заявява пред електронното списание Уайърд съоснователя на бъдещия космически туроператор – Елон Маск. Естествено първоначално цените ще са значително по-високи, но около 10 години след първия полет те ще се стабилизират около посочената сума, пояснява той. За желаещите да излязат на космическо пътешествие 500 хиляди долара е повече от приемлива цена, имайки предвид, че това е близо сто пъти по-евтино от сегашните оферти за полет до Международната космическа станция.

Първият експериментален полет на Дракон ще бъде решаващ за съдбата на проекта, в който са вложени стотици милиони долари. Ако изпитанията на космическия кораб преминат успешно, компанията Спейс Екс може незабавно да се заеме с доставка на материали, а по-късно и на хора в околоземна орбита, пише ТекНюз.бг