Лесно ризото с пилешко и зеленчуци

13
Добави коментар
rimy
rimy

Ето, че изчезнах за повече от седмица. Не знам да се хваля ли, или по-скоро да се пооплача, че миналата и тази седмица са едни от най-натоварените за мен от много време. Първо се започна с кандидатстването за една много, много интересна позиция в друг град, подготовка, интервю, притеснения. Въпросната възможност пък се появи точно когато трябваше да се занимавам с разни документи, уреждащи живота в Холандия, уча за доста сериозен изпит, пиша мотивационни писма за университети. И да, да продължа да поработвам за американската компания, която май се явява основен проект за момента. Както писах скоро в twitter, предизвикателствата и възможностите винаги идват по много наведнъж 🙂

През цялото това време се радвах на помощ за всичките неща вкъщи, включително и готвенето. И макар да умирах за палачинки, още не им е дошло времето. Днешната рецепта е една от любимите ми точно за такива заети времена.

Набързо искам да споделя рецептата за ризото с пиле и зеленчуци, за която споменах преди време, разказвайки ви как измислих доматената супа с ориз и поширани яйца. Истината е, че винаги съм обичала вариациите на китайски ориз със зеленчуци, но избягвам да поръчвам, защото е ужасно мазно. Докато живеех с родителите ми, често приготвяхме домашен “китайски ориз”, който наподобяваше този от ресторантите, но отнемаше доста време. Ризотото, което приготвям напоследък е ужасно лесно, а може и да включите какви ли не налични продукти, та всеки път да е различно. Отново една рецепта, подходяща за приготвяне от мъже 🙂

Пилешко ризото със зеленчуци

1 голяма глава лук (нарязан на лунички)

1 морков

половин краставица

200 гр. бяло пилешко месо

50 гр. грах

5 с. л. царевица

5 с. л. олио

4 с. л. соев сос

3/4 ч. ч. ориз

сол, черен пипер

1. Измиваме и сваряваме ориза в зеленчуков бульон, според указанията. Аз лично предпочитам такъв вид, който остава сравнително твърд и нелепкав дори след сваряването.

2. В олиото запържваме леко лука и пилешкото месо, нарязано на много малки късчета. Добавяме морковите, които сме нарязали на ленти с белачка за краставици (картофи) и граха. След като всичко поомекне, добавяме царевицата (ако е от консерва), а след още минута – добре отцедения ориз. Махаме от котлона и веднага прибавяме нарязаната на ленти (и да, пак с белачка) краставица, соевия сос, ако е нужна сол и черен пипер. Разбъркваме много, много добре. А ако обичате чесън като нас – може и малко чесън на прах, получава се още по-вкусно.

3. Също може да добавите зелен фасул, чушки на лентички, гъби….

Related