Лора Георгиева от „Така го правят жените“ пред Avtora.com: Големите авторитети са най-сериозното ми предизвикателство

5
Добави коментар
Avtora
Avtora

Лора Георгиева от „Така го правят жените“ пред Avtora.com: Големите авторитети са най-сериозното ми предизвикателство

от Avtora.com | 28.03.2012 | 09:47

В последните няколко години неизменно свързваме името „Лора Георгиева“ с популярното предаване по BBT „Така го правят жените“. Чаровната водеща почти всеки делничен ден ни прави компания от 14:00 до 15:45 със 105 минути, изпълнени със забавления, изкушения и нещата от живота, както и редица интересни събеседници.

Преди да се насочи към настоящото си амплоа, тя се е изявявала и като спортен репортер и модел. Помним я и като красавицата на корицата на първото 3D издание на Maxim, както и от участието и в няколко музикални видеоклипа. Повече за нея самата, амбициите, мъжете в живота й и още нещо, разказва самата Лора пред Avtora.com.

.: Кариерата ти стартира като модел, след като печелиш конкурса „Царица Роза“ в родния Казанлък. Защо след този успешен ход, предпочете да се насочиш към журналистиката, вместо да продължиш с изяви на модния подиум?

Лора Георгиева: Реално, никога не съм имала амбиции да се развивам като модел, явих се на този конкурс случайно, спечелих го, надявам се, неслучайно. И това беше първият и последен конкурс, на който някога съм се явявала.

Още от ученическите ми години писането ми беше силната страна, печелила съм състезания и конкурси по литература и Факултетът по журналистика и масова комуникация просто беше най-логичното продължение за мен.

Радвам се, че съм избрала този път, защото сега на 24 години вече имам почти 5 години стаж в различни медии, което е стабилен опит за тази възраст.

.: Телевизионният ти дебют е като водещ на спортни новини. Не подценяват ли мъжете уменията и познанията на една красива жена, която се изявява в такава типично мъжка сфера? В този смисъл, случвало ли ти се е някога да усещаш пренебрежително отношение и как реагираше в подобни ситуации?

Лора Георгиева: Работих повече от две години в сферата на спортната журналистика и да, действително усещах известно подценяване, не всички гледаха сериозно на мен. В тази гилдия работят предимно мъже и е нормално на малкото дами в началото да се гледа твърде пренебрежително. С времето обаче успях да покажа, че мога да бъда достатъчно упорита и компетентна и смятам, че успях да заслужа доверието им.

.: Красотата предимство или недостатък е за една жена, която се опитва да израсне в кариерата си? Защо?

Лора Георгиева: По-скоро е предимство, особено в началото, когато още нямаш достатъчно опит. В моята сфера това е една добра причина да ти дадат шанс, а дали ще се възползваш от него, е въпрос и на други качества.

Смятам, че вече съм на етап, в който стъпвам на една стабилна основа, изградена благодарение на образованието и натрупания опит и красотата не е на първо място, но при всички случаи е в мой плюс.

Искам обаче да уточня, че има разлика между красота и излъчване. За телевизионния екран излъчването, присъствието и харизмата на водещия са много по-важни от добрия външен вид. Само си помислете колко много красиви жени са се опитвали да успеят в това поприще и колко малко от тях продължаваме да гледаме до днес.

Красотата е предимство, когато умееш да я използваш правилно и когато е подкрепена от редица други качества.

.: Преди време именно ти дебютира на корицата на Maxim с първата 3D фотосесия, правена у нас. Разкажи ни повече за снимките и доволна ли си от крайния резултат?

Лора Георгиева: Направих тази сесия в точния момент – още, когато бях по-авантюристично настроена. Въпреки че нашето общество има малко консервативни разбирания и криворазбран морал, аз не се притеснявам от тях. Това, да сме женствени и съблазнителни, е неизменна част от природата на жената и не знам защо трябва да бягаме от нея.

Бях доста притеснена по време на заснемането на снимките за Maxim, но в крайна сметка мисля, че се получиха красиви кадри – с премерена голота, естествено и нежно излъчване, никакъв излишен грим, без излишни пози и гримаси. И най-важното – представена съм такава, каквато съм – като външност, характер и излъчване.

.: Ако ти предложат отново да се снимаш за популярно мъжко списание, ще се съгласиш ли?

Лора Георгиева: Не. И преди, и след тази фотосесия съм получавала предложения. Всъщност съм имала покани от почти всички мъжки списания, които са се издавали последните години у нас. Но не искам да се превръщам в еротичен модел и да приема риска някой ден да свързват името ми преди всичко с това. Поискала съм го в дадения момент, направила съм го и не съжалявам, но не бих го направила отново.

.: Участвала си в няколко видеоклипа, сред които този към нашумялото парче „Скасе“ на Ставрос Ливикос и към „Ша-ла-ла“ на Мишо Шамара и Латинопартизани. Каква музика харесваш и нямаш ли амбиции самата ти да се пробваш в музикалната сфера?

Лора Георгиева: Да си призная, не разбирам порочната практика всеки да се пробва навсякъде. Как да правя нещо, за което нямам никакви качества?! Виждам как това се случва и в нашата сфера – хора без образование, без елементарни познания в областта, без никаква подготовка и опит се натискат да работят в телевизия, това е смешно.

Колкото до клиповете – да, участието ми в тях бе част от редките ми ангажименти като модел. Така ме намериха за гръцкото парче, когато бях едва 18-годишна – чрез модна агенция, а за видеото на Искрен Пецов и Мишо Шамара, просто бях дала обещание.

Преди 5 години се снимах и в първия клип на едно много талантливо момче от Music Idol Ники Манолов, а сега той ме помоли да направим продължение и в крайна сметка отново се съгласих, защото и той промени изцяло сюжета заради мен. Парчето се казва That Girl и трябва да излезе съвсем скоро, а аз съм в ролята на опасна жена, която пренася голяма сума пари и се забърква в различни опасни ситуации заради тях.

.: В момента си водеща на предаването „Така го правят жените“ по BBT. Как се стигна до това предложение и чувстваш ли се в свои води в това амплоа?

Лора Георгиева: Избраха ме по традиционния път- поканиха ме на кастинг и спечелих. Да, в голяма степен чувствам, че намерих призвание. Вече съм достатъчно освободена, а и голяма част от темите ме вълнуват лично, което е допълнителен мотив, за да се получават предаванията успешни.

Имам възможността и свободата да участвам не само като водещ, но и като автор. „Така ги правят жените“ ми дава ценни срещи с всякакви интересни популярни (а и не толкова популярни) личности, възможност да трупам познания в най-различни сфери и най-вече ценен телевизионен опит, тъй като съм на живо в ефир почти всеки ден по близо 2 часа.

.: Разкажи ни някои интересни моменти от заснемането на предаването, имали ли сте гафове или любопитни ситуации, които са останали извън кадър, скрити за зрителите?

Лора Георгиева: Имало е много забавни случки. Тъй като сме на живо, имаме открита телефонна линия, която са използвали всякакви зрители за най-различни цели. Случвало се е да падне декора в ефир и да удари госта. Често взимам кучето ми в предаването, а то пък се е опитвало да тормози гостите, хапе ги, съблича ги. Имала съм и собствени гафове, не съм безгрешна, но и не се притеснявам от това.

.: Твоя съ-водеща е Симона Пейчева. Нужно ли е две жени да са добри приятелки, за да са и успешен тандем в ефир?

Лора Георгиева: Вярно е, че започнахме като тандем, но бързо след това продължихме да водим предаването по отделно, като се редуваме в ролята на водещи. Истината е, че при тази схема почти не се виждаме, тъй като не сме заедно на екран.

Но като цяло, когато става въпрос за телевизионен тандем, е задължително тези хора да са по-скоро съмишленици, на сходно интелектуално ниво и със сходни интереси и разбирания, без да забравяме задължителните изисквания да са достатъчно толерантни и да умеят да работят в екип.

.: Кой е гостът, срещата с когото е оставила много силно впечатление в теб? А има ли такъв, който е успял да те изненада и дори да промени първоначалната ти представа за него?

Лора Георгиева: Работата ми в предаването ме научи да не оценявам хората и да не им слагам етикети, преди да ги познавам. Признавам, че много събеседници успяха за краткото време на срещата ни в студиото да променят първоначалната ми представа, заради което и вече съм на максимата „да не съдиш някого, преди да го опознаеш“.

Другото, което съм забелязала е, че при гостите, преди чието участие най-много се притеснявам, се получават най-хубавите интервюта. В началото се притеснявах, когато ми гостуваха хора, които са големи авторитети, но днес предпочитам именно такива гости, защото те са най-сериозното предизвикателство и ме провокират да дам най-доброто от себе си.

.: В този смисъл, кое е най-голямото предизвикателство, пред което се се изправяла в ролята си на ТВ водещ на „Така го правят жените“?

Лора Георгиева: Това да успееш да премахнеш бариерите в общуването със съответния гост, дори да отключиш някои негови емоции.

.: След срещата си с толкова много известни личности, можеш ли да обобщиш „как го правят жените“?

Лора Георгиева: В най-добрия случай го правят със стил, желание и любов.

.: Повиши ли се вниманието на силния пол към теб, след като се появи в телевизионния ефир? Как реагира мъжът до теб (ако има такъв)?

Лора Георгиева: Нашата аудитория се състои предимно от жени, които са у дома в разгара на работния ден. Случва се да ни гледат ни и мъже, дори да се обаждат в ефир, но не мисля, че това ми амплоа е повишило кой знае колко вниманието на силния пол към мен. Не съм преследвана от тълпи от мъже, но никога не съм страдала от липса на достатъчно интерес.

.: Кои са качествата, които най-много цениш в силния пол и с какво може да те спечели един мъж?

Лора Георгиева: Най-важно е мъжът да излъчва увереност в себе си, да съчетава спокойствие и сила. Може да ме спечели всеки представител на силния пол, който има добро възпитание и добро самочувствие, разбира се, оправдано. В същото време обаче не мога да си представя да съм с мъж, който не умее да се забавлява, шегува и да се самоиронизира, а това също е въпрос на самочуствие и интелект. Смятам, че съм открила тези качества в даден човек.

.: Имаш ли амбициии в бъдеще да се изявяваш и в различно поприще извън журналистиката? Виждаш ли се като актриса или би избрала нещо извън публичното пространство?

Лора Георгиева: Обичам работата си и смятам да продължа да се развивам в сферата на медиите. Не отдавам чак толкова голямо значение на това да съм на екран, мога да работя и зад кадър, важно е да се чувствам добре на мястото си и да имам свобода да изразявам личността си. Не искам да казвам „Никога“, но със сигурност, ако някога реша да се пробвам в нещо, различно от журналистиката, със сигурност първо ще проверя доколко имам нужните качества и ще мина през необходимата подготовка за това.

 

Галерии

Лора Георгиева в Maxim

10 неща за телевизията, които едва ли знаете

Видео

Етажна собственост