Как да изберем сватбена торта – идеи, съвети, предложения

2
Добави коментар
sprei
sprei

Въпреки че традиционно пролетта е сезонът на диетите, ако изобщо може да се нарече така, защото пак трябва да влезем в перфектна форма за лятото… днес ще поговорим за най-сладкото сватбено изкушение, а имено – сватбената торта. Сладкият завършек на вечерта не трябва да се подценява. 

 

 

 

Пълнежът на сватбените торти

Пълнежите за торта могат да бъдат най-различни – от леки плодови до тежки шоколадови. Важно е да се вземе под внимание от какви ястия е съставено менюто и колко степенно е то. Като цяло моят съвет е да се спрете на лек пълнеж, в който да няма ядки и карамел… идеята е да изберете вкус, който би допаднал на всеки гост. Ако сватбата е през лятото, трябва да се откажете от идеята за шоколадова торта. Препоръчително е да изберете пълнеж от приятен нежен крем и плодове. Дори да не е топло времето сладоледена торта или торта тип йогурт също не са удачен вариант.

                

 

Видове сватбените торти

Най-общо казано сватбените торти се делят на няколко вида, в зависимост от начина, по който са подредени блатовете:

С външна стойка – Може да се каже, че този тип сватбена торта е един от най-често използваните. Причината за това, е че дава голяма възможност за избор на варианти за блатовете. По-леките и въздушни торти се поставят имено на такъв тип стойка. Минус е, че се вижда крачетата на стойката. Този минус може да бъде отстранен като между блатовете се поставят естествени цветя.

С вътрешна стойка   – Подходяща е основно за плътни торти и такива на шоколадова основа. Ако трябва да съм честна, за мен това е перфектната визия на сватбена торта. Но все пак всеки си има своите предпочитания.

Композиция от торти  – Тук не знам как точно се казва тази торта, затова си позволих условно да я нарека така… прави се когато гостите на сватбата са над 100 човека. Иначе не стои много добре.

Комбинация от блат и cupcakes  – Е тук няма какво да коментирам – изключително сладка на вид торта. Вземете под внимание обаче факта, че всяка едно парче се украсява самостоятелно и от сладкарския цех ще ви вземат двойно, за да направят тази сладка пирамида.

   

 

Форма на сватбените торти

Кръгла

Квадратна

Съчетание от двете форми

 
Дизайн на сватбените торти

Мисля, че е излишно да споменавам, че е желателно дизайнът на тортата да бъде съобразена с темата и цветовете на сватбата. Ето няколко варианта в черно и бяло.

      

Аз лично предпочитам изчистената и стилна визия. Ето и нашите предложения:          

 

 

Нестандартни декорации на сватбени торти 

   
    

 

Топъри или фигурки за сватбени торти 

               

Стандартните фигурки на младоженци върху сватбената торта не са задължителни и бих казала, че от няколко години са демоде. Добре е топърът да бъде съобразен с темата на сватбата. Така, че ако намерите обаче някоя по-различна, закачлива и весела… защо не я използвате?!

 
Няколко полезни съвета при избора на сватбена торта:

Имайте предвид, че любимата ви квартална сладкарница, колкото и вкусни торти да има, едва ли е подходяща да направи тази за сватбата ви.
Дегустирайте няколко вида пълнежи преди да решите окончателно на кой да се спрете. Изберете по-универсален вкус, който би се харесал на всеки.
Избягвайте перлите в украсата, колкото и да ви уверяват, че са ядливи и че не чупят зъби 🙂
Поръчайте тортата с поне 10 парчета повече от броя на гостите – нека да остане, защото е по-добре от колкото да не стигне за всички.
Ако тортата е със стойка под наем оторизирайте някой близък роднина да я прибере от кухнята на ресторанта, за да не се загуби. Добре е предварително да уведомите кухненския персонал, че стойката е под наем и трябва да се върне на сладкарския цех.
Не ви съветвам да украсявате тортата с живи цветя – все пак това е торта, а не букет. Добрите сладкари правят чудеса от захарно тесто.

 

И не забравяйте, каквато и торта да изберете освен красива,  трябва и да е вкусна. Все пак това е завършекът в менюто.

Сватбена агенция Пърфект ивент  с най-голямо удоволствие ще   ви помогне в избора.

Прекрасен и усмихнат пролетен ден

Петя