Живот в чужбина и Образование в Дармщат

46
Добави коментар
algae
algae

Дармщат е сравнително малък, но кокетен град, който се намира в непосредствена близост до по-големите Франкфурт на Майн, Майнц и Висбаден. В него има много паркове, както и немалко възможности за спорт. Мястото е със сравнително приятен климат през почти цялата година.
За културния живот и дух:
Тук се провеждат няколко ежегодни фестивала, на които свирят местни групи, но големите концерти и събития са концентрирани във Франкфурт на Майн, където клубовете са повече и по-разнообразни.
Местата, които харесваш:
Обожавам парковете Herrngarten, Rosenhöhe и Mathildenhöhe. Харесвам още и красивата архитектура (Waldspirale на Хундертвасер, Darmstadtium), както и откритите и закрити басейни (Hochschulstadion, Nordbad).
Много красиво и малко познато място в Дармщат е т. нар.  Vortex Garten – уникална градина, разположена в близост до парка Mathildenhöhe.
Какво ти липсва от България?
Приятелите, семейството и родният град ми липсват най-много. С течение на времето обаче се свиква с повечето детайли, които различават двете култури…
Важно, според мен, е желанието на човек да е отворен към нови гледни точки и разбирания за живота. Защото именно тогава може да научи много от немския манталитет и подход в различни ситуации.

Транспортът е:
Много удобен и добре организиран.
Какви са хората?
Сравнително толерантни, малко сдържани, но отворени към нови запознанства и култури. Немците умеят да си почиват активно и да се наслаждават на хубавото време и социалните контакти.
Лесно ли се намира работа в Дармщат?
Да живееш в страна с една от най-силните икономики в света предоставя множество предимства, както и предизвикателства пред професионалното развитие. В общия случай важи правилото „който търси, намира”.
Тук трябва да внимаваме с:
Немците са доста чувствителни на тема Втората световна война. Усещането за вина е доста дълбоко вкоренено в тяхната психика. Така че на расизма, като цяло, не се гледа с особено добро око.
Освен това, човек може да изпадне в неловка ситуация, когато се опита да преведе български хумор на немски – доста често звучи просто глупаво.
По какво никак не си приличаме с местните?
Начинът на мислене е различен, много по-прагматичен и професионално насочен е във всяко едно отношение. Също така, тук учтивостта сякаш е даденост.
Какво би посъветвал хората, които пожелаят трайно да се установят тук и да отглеждат децата си?
Германия е сравнително спокойна страна за създаване на семейство. Тук има всички предпоставки за едно стабилно професионално развитие и отглеждане на деца.
Все пак понякога ти липсва българската природа, храна и начин на живот. Разбира се, в края на деня си остава въпрос на личен избор за всеки къде иска да се развива и дали позитивите са повече от негативите. 

Паричната единица в Германия е: €Евро
1 €~ 1.95лв