Правила при избора на сутиен

2
Добави коментар

 Правилно избраният сутиен е здраве за Вашите гърди! Ето защо при покупката му трябва да сте много внимателни.

Как да определите размера на сутиена

Най-важното при избора на сутиен е да определите правилно размера на гърдите си.
Европейската стандартна таблица отчита размера на чашките (с буква) и обиколката под гърдите (в сантиметри).
Разликата между двете обиколки (в сантиметри) показва и размера на чашките, които са Ви нужни.
Примерно: ако обиколката на гърдите Ви, измерена през зърната е 95 см, а обиколката под тях е 75 см, то 95 – 75 = 20 см. Тоест Вашата чашка е размер D или DD.

10 – 12 см АА (0)

12 – 13 см А (1)

13 – 15 см В (2)

15 – 17 см С (3)

18 – 20 см D (4)

20 – 22 см DD (5)

23 – 25см Е (6)

26 – 28см F (6+)

* Когато мерите бельото, повдигнете ръцете нагоре и рязко ги отпуснете; скръстете ги пред гърдите си; наведете се напред, сякаш искате да пипнете пръстите на краката си; завъртете се наляво и надясно от кръста. Функцията на сутиена е да поддържа и фиксира гърдите. Неправилно избраният сутиен ще се размества с всяко Ваше движение, ще Ви стяга, гъделичка, дразни или задушава.

* За много жени е типично да си избират по-малък размер сутиен или да скъсяват твърде много презрамките с цел бюстът им да изглежда по-съблазнителен. Ако и Вие сте в това число, откажете се от този вреден за здравето навик, който в последствие може да Ви излезе твърде скъп…

* Понякога се случва така, че перфектният сутиен за Вас като че ли не съществува. В тези случаи изберете този, който плътно (но не стегнато) обгръща обиколката под гърдите Ви, а размерът на чашката можете да коригирите с подплънки, които се подпъхват в специалните вътрешни странични джобчета.

* Избирайки сред различните модели, отчитайте особеностите на всеки от тях. Стандартните ‘бриджитки’ отиват на повечето дами, а що се отнася до моделите, които са обрамчени с дантела, започваща от средата на зърната, то имайте предвид, че те не са за ежедневна употреба. Дантелата ще дразни нежната, деликатна кожа в тази област и може да предизвика възпаления.

* Шансът да объркате размера си, когато избирате сутиен без подплънки е значително голям. Ако чашките не са плътни, то имайте предвид, че платът трябва плътно да прилепва към гърдите Ви (без да ги ‘смазва’ разбира се).
Когато сутиенът е без подплънки, използвайте презрамките и степените на коригиране на обиколката, за да можете да наместите бельото добре. Не забравяйте, че тъканта не трябва да се нагъва по гърдите Ви – това показва, че сутиенът не е  Ваш размер.

* Сутиенът без презрамки, по правило, не изпълнява предназначението си да поддържа млечните жлези, а има чисто естетична функция.

* Не забравяйте, че задната част на сутиена трябва да е на същото ниво като предната.

* Когато спортувате, задължително слагайте спортен сутиен, който ще придържа гърдите Ви по време на тренировката.

* Предпазва ли сутиенът от увисването на гърдите – до голяма степен, да!

Любопитно: Сутиенът е разработен в края на XIX и началото на XX век с цел да замести корсета.

За официален изобретател на сутиена се смята френския стилист Пол Поаре, заради когото през 1907 година този тип бельо е признато от модната индустрия.