Какво трябва да сложим на Великденската трапеза?

55
Добави коментар
naskoki
naskoki

Цветница е. Само след една седмица е един от най- големите християнски празници- Великден.

Както традицията повелява, всеки един от нас ще сложи на трапезата си пухкав козунак и боядисани яйчица, но… какво още трябва да приготвим за празничната трапеза?

Всичко приготвено за този празник трябва да е направено с много любов и желание. Всяка добра домакиня трябва да даде воля на фантазията си и да покаже своята сръчност като се постарае да приготви вкусна, богата трапеза и празнична украса.

Най- разпространеното ястие за този ден е агнешкото месо. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус Христос в жертва е било принесено агне, но естествено това е въпрос на личен избор. Като гарнитура се сервира дроб сърма или печени картофки.

Най- подходящата салата е естествено зелената салата, която е символ на разцвета на пролетта. Дали ще я гарнирате с пресни краставици, лук и репички и ще я украсите с варени яйца или ще се спрете на друга нейна разновидност отново зависи най- вече от домакинята, а също така и от предпочитанията на гостите /ако има такива/.

За десерт… естествено на първо място са козунаците, но много подходящи са и вариациите с козуначено тесто- напр. козуначени кифлички с мармалад или козуначено руло с орехи и стафиди.

Не на последно място по важност е и украсата. Сложете боядисаните яйца в плетена кошница и я украсете с върбови клонки и свежи цветя. Колкото повече цветя- толкова повече свежест и добро настроение.

Весели празници! :)))