Храни, които могат да предизвикат главоболие здравословно

20
Добави коментар
yApple

Известно е, че консумацията на някои храни може да предизвика главоболие.

Воденето на хранителен дневник помага да се установи кои храни водят до проблема и следва да се избягват, подчертават експерти.

Ето и няколко съвета за хранителния режим при мигрена или често главоболие:

Балансирано хранене

Редовното и пълноценно хранене е особено важно при склонност към мигрена. Балансираният хранителен режим предотвратява спад на кръвната захар, което може да предизвика поява на главоболие.

Намаляване на мазнините

Някои проучвания показват, че намаляване приема на нездравословни мазнини, помага за облекчаване симптомите на мигрена.

От друга страна, смята се, че повишеният прием на здравословни мазнини, като омега-3 мастни киселини, може да намали изявата на главоболие.

Алкохол

Смята се, че определени вещества в алкохола, като тирамин, предизвикват мигрена. Тъй като алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, последиците могат да бъдат още по-сериозни.

Напитките, които водят най-често до главоболие, са червено вино, бира, уиски и шампанско.

Избягвайте преработените меса!

Консервантите или оцветителите, които се добавят в хранителните продукти, могат да предизвикат главоболие и мигрена. При някои хора то се появява при прием на вещества, като нитрати, които имат свойството да разширяват кръвоносните съдове.

Избягвайте консумацията на шунка, бекон, наденица, кренвирши, колбаси, пушено месо и др.

Внимателно със сладоледа!

Според експерти над 90% от страдащите от мигрена изпитват чувствителност при консумация на сладолед и други студени храни или напитки. Често неприятното усещане е в областта на челото и продължава до 5 минути.

Избягвайте узрелите сирена!

Някои видове сирена също предизвикват мигрена. Смята се, че ефектът се дължи на тирамина в продуктите.

Сирената с високо съдържание на тирамин са: синьо сирене; бри; чедър; фета; горгонзола, моцарела, пармезан; швейцарско сирене; топено сирене.

Други храни и съставки, причиняващи главоболие и мигрена:

кофеин и шоколад;аспартам и други изкуствени подсладители;фъстъци и други ядки и семена;пица;чипс;пушена или сушена риба;някои плодове, като узрели банани и цитруси;сушени плодове;супи, приготвени от месни екстракти или бульон;млечни продукти, като заквасена сметана, прясно и кисело мляко.

Източник: zdravoslovnohranene.com