Великденски традиции възкресиха ученици от ПЧПУ в Бургас

1
Добави коментар
Manuelska
Manuelska

Бургаски ученици възкресиха древни Великденски народни традиции. В двора на Етнографския музей бе организиран истински празник. Децата от Първо частно прогимназиално училище трогнаха всички с „Пролетни народни празници и тържества”. Те показаха, че ценностите на нашите предци не са изгубени безвъзвратно и демонстрираха знания и ентусиазъм за отбелязване на най-големия християнски празник.

Богатата музикална програма започна с обзор на българските обичаи и традиции в тези светли дни. Младежите разкриха тайната на жертвения агнец, гордостта да си лазарка,  магията на обредните хлябове и символиката на боядисаните яйца. Тържеството бе съчетано с експозиция на великденски картички, украса за яйца и пролетни картини. Дни наред в часовете по изобразително изкуство учениците са се учили как да украсяват яйца с пайети, мъниста и цветни хартии. Амбициозната преподавателка Йовелина Петрова не е пропуснала да им  покаже и модерната техника “квилинг”, която е намерила широко приложение както при изработването на великденските картички, така и при украсяването  на великденските яйца. Изумителната великденска украса, родена от детските фантазии, беше допълнена от празнични кукли, изработени от подръчни материали.

Огромни „динозавърски” яйца бяха изрисувани с великденски мотиви от малките художници на ПЧПУ. Яйцата ще останат в двора на Етнографския музей като Великденски подарък към посетителите на комплекса. На финала красивите български хора събраха около себе си масово стотици граждани и чужденци, които вече пристигнаха на родното море.

„За такъв традиционно български празник решихме, че дворът на Етнографския музей е най-подходящото място. За нас, като учители, е важно не просто да предадем определено количество знания, а да възпитаме учениците си в любов към  традицията и грижа за ценностите, които в последните години сякаш остават на заден план. В нашето училище се стараем да създадем от учениците си достойни млади хора, които не само се гордеят със своите знания, но имат и богата обща култура и чувство за принадлежност към българското”, обясни Йовка Николова, преподавател в ПЧПУ.

Пролетният празник е част от поредицата изненади, които възпитаниците на ПЧПУ са подготвили за жителите и гостите на Бургас. Тази година престижното училище чества своята юбилейна 20-годишнина от създаването си.