Зона на комфорт

2
Добави коментар
Luin
Luin

Съществува един термин в психологията, който е широко разпространен за онова състояние, при което хората свикват да вършат едни и същи неща, по един и същи начин и се чувстват щастливи от този факт. Това е т.нар. „зона на комфорт“. Според специалистите обаче именно това привидно спокойствие отдалечава хората от успеха.

Нашата зона на комфорт съответства на представите, които имаме за себе си. На това какъв образ сме си изградили за себе си в своето съзнание. И така както този образ е въображаем, така и границите на нашата зона на комфорт са въображаеми. Причината да се държи толкова много на тези граници е че те дават едно измамно чувство за сигурност, чрез елиминиране на риска и потенциалните опасности.

Всъщност тези граници по-скоро ни пречат, отколкото да ни помагат, защото, ограничават нашето развитие само до зоната на комфорт. Големите постижения и големите успехи се намират извън  зоната на комфорт. Осъзнаването на този факт всъщност е най-трудната задача. Намирането на техники и начини за преминаването отвъд зоната на комфорта се оказва далеч по-лесно за изпълнение. Моментът на надзъртане отвъд тези граници идва тогава, когато осъзнаеш, че има нещо ценно за теб извън познатият ти свят, че можеш да направиш нещо различно, от това, което си свикнал да правиш всеки ден и че можеш да превърнеш себе си и живота си в по-добра версия от това, което са те в момента.

За да разберете какво представлява зоната на комфорт ще си позволя да дам конкретни примери какво има в нея и какво се намира извън нея. В границите на нашата зона на комфорт са разположени – посредствения живот, функционирането на ниво оцеляване, страхът, умората, баналността, еднообразието, депресията, примиряването с „И какво като не мога”, „Човек не може да има всичко”, „Много хубаво не е на хубаво”. Отвъд нашата зона на комфорт се намират – смелостта, успеха, изобилието, вярата, страстта, силните усещания, осъществяването, финансовата свобода, мечтите, увереността, дързостта „И какво ако мога”, „Искам повече”, „Ще опитам”.

Излизането отвъд зоната на комфорт не е еднократно действие. Мястото, което днес е извън нашата зона на комфорт, утре се превръща в нова зона на комфорт. Ако желаем да се развиваме, трябва да сме способни постоянно да преминаваме отвъд своите граници.